ДУХ ФРАНЦІЇ У ТАВРІЙСЬКОМУ

NOVINI_9_0

14 листопада освітньо-науковий центр «Франко-Український інститут» Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського спільно з Centre Culturel et Éducatif Château des Arts пані Олени Місталь (Франція)  влаштували для наших студентів справжнє свято – Фестиваль французької культури, у межах якого відбулась Перша відкрита олімпіада знавців французької мови та культури.

Захід відкрив доктор філологічних наук, професор, ректор Таврійського національного університету Володимир Казарін, котрий привітав учасників і розповів детальніше про «Франко-Український інститут» та власне олімпіаду. «Вивчення іноземних мов – дорога у майбутнє, тому ловіть можливості, які дарує вам життя!» – підкреслив Володимир Павлович.

Після виступу ректора студенти показали чудові танцювальні та музичні номери, розповіли присутнім про те, хто такі франкофони, познайомили з основними віхами історії українсько-французьких відносин. Також під час фестивалю  студенти переглянули фільм про діяльність Centre Culturel et Éducatif Château des Arts пані Олени Місталь як осередку неформальної української культурної дипломатії у Нормандії.

Найважливішою частиною заходу стала Перша відкрита олімпіада знавців французької мови та культури. Олімпіада проходила у два етапи: спочатку учасники, студенти ТНУ і учень Українського колежу ім. В.О. Сухомлинського, відповідали на каверзні питання з історії та культури Франції, а потім показали своє уміння спілкуватись французькою, зігравши діалоги на задану тему. Цікаво і весело пройшла вікторина з історії французької літератури серед глядачів.

На завершення свята журі, у складі якого були: п. Наталія Іщенко, проректорка із наукової роботи та інноваційного розвитку, п. Світлана Кузьміна,  директорка Інституту філології та журналістики, п. Ольга Семенець, завідувачка кафедри зарубіжної філології, п. Олена Хоменко, викладачка французької мови, оголосило переможців. Ними стали студенти Інституту філології та журналістики, які навчаються на спеціальності “французька мова”: 1-ше місце – Адріана Піге (2-й курс), 2-ге місце – Вероніка Скороход (3-й курс), 3-те місце – Юрій Сушков (1-й курс).

Усі учасники отримали французькі сувеніри, надані Centre Culturel et Éducatif Château des Arts і Таврійським національним університетом імені В.І. Вернадського, а призери – ще й знижки на двотижневе мовне стажування в Institut Universitaire de Technologie (IUT) у місті Alençon у Нормандії.

Пані Олена Місталь звернулась з привітаннями до учасників і гостей свята:

“Вітаю переможців Першої відкритої Олімпіади знавців французької мови та культури Франко-Українського інституту й усіх гостей Фестивалю з таким нашим заходом-святом, яке, сподіваюся, стане доброю традицією для Centre Culturel et Éducatif Château dès Arts та ТНУ. Наші партнерські відносини тривають уже три роки – разом ми змінюємо кордони освітнього простору студентів-франкофонів. Серед наших програм – доступне навчання та стажування у Франції як можливість зануритися в мовне середовище та перспектива побудувати кар’єру за кордоном”, – наголосила вона.

Тетяна Подворняк

Фото: Софія Огарко