МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ. ЖУРНАЛІСТИКА

NOVINI_9_0

14-го березня 2019 року студенти-журналісти Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського були присутні на прес-конференції «Міжнародні стандарти прав людини. Журналісика». Прес-конференція відбулася за підтримки Українського інституту з прав людини та міжнародного фонду «Відродження». Захід, основною метою якого була презентація посібника для журналістів, проходив у прес-центрі ІА «Главком».

На прес-конференції були присутні Валерія Лутковська (співзасновниця Українського інституту прав людини, Уповноважений ВРУ з прав людини), Олександр Сушко (виконавчий директор фонду «Відродження»), Марія Суліма (редактор телеканалу «Інтер») та Ольга Василевська (кореспондент «1+1»).

Під час прес-конференції підіймалися такі питання як: чи дотримуються журналісти при написанні своїх матеріалів міжнародних стандартів прав людини? Коли держава повинна утриматись від критики, а коли навпаки – втрутитися?

Валерія Лутковська пообіцяла, що посібник можна буде вивчати в електронному вигляді у вільному доступі задля розвитку свободи преси нашої держави.

Олександр Сушко зазначив, що посібник несе подвійний інтерес – виконання роботи журналіста максимально вільно без переслідувань за необізнаність чи вільні думки та спирання на міжнародні стандарти, щоб ніхто не міг легко відкинути журналістський матеріал за невідповідність.

Ольга Василевська поділилася враженням від посібника та зазначила, що він її багато чому навчив. «На тестуванні з прав людини, зізнаюся чесно, я отримала лише 2 бали. Тому я б хотіла придбати десяток примірників для усього NewsRoom (телеканалу «1+1»), щоб кожен з нас знав міжнародні стандарти».

Марія Суліма ж вважає, що посібник дозволяє журналісту поглибити свої знання: «Проблема нашої журналістики у відсутності глибини: ми спішимо першими дати новину. А що нам це дало? Що дасть в перспективі? Сьогодні це хіт, на усіх сторінках. Завтра хіт – інша новина. Тому давайте звертатися до таких посібників, щоб розібратися з темами глибше. «Міжнародні стандарти прав людини» дуже корисно прочитати – це, перш за все, практика та навчання на помилках інших, які ми можемо уникнути».

Карина Храмченко
Олександра Погребняк