ДЕПОРТАЦІЯ – АКТ ГЕНОЦИДУ: В ТНУ ВІДЗНАЧИЛИ КРУГЛУ ДАТУ ТРАГІЧНИХ ПОДІЙ

NOVINI_9_0

У середу, 15 травня, у Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського за сприяння Кримськотатарського ресурсного центру відбулась панельна дискусія, присвячена 75-й річниці депортації кримських татар та інших народів з Криму.

 

Захід почався з демонстрації невеликого відео з бліц-опитуванням про травневі події 1944-го року в Криму, яке підготували студенти-журналісти ТНУ. Потім було показано скорочену версію фільму «Свідки геноциду 1944-го року» від Кримськотатарського ресурсного центру.

 

Захід відкрив ректор ТНУ Володимир Казарін.  У панельній дискусії взяли участь Ільмі Умеров (заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу), Різа Шевкієв (член Меджлісу кримськотатарського народу), Ескендер Барієв (Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу), Григорій Омельченко (герой України, генерал-лейтенант, народний депутат 2-5 скликань), Гульнара Бекірова (історик, журналіст), Олександр Позняк (адвокат, правозахисник). Дискусія була зосереджена на проблемі визнання депортації кримських татар та інших народів Криму у 1944-му році актом геноциду у судовому порядку, що має стати важливим прецедентом засудження цілої низки інших злочинів радянського тоталітарного режиму.