ФАКТЧЕКІНГ: ЕФЕКТИВНІ ІНСТРУМЕНТИ ВИЯВЛЕННЯ ФЕЙКІВ ТА ПРОПАГАНДИ

NOVINI_9_0

12 квітня 2019 року студенти інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського пройшли тренінг “Фактчекінг: ефективні інструменти виявлення фейків та пропаганди”. Захід відбувся в стінах інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка. Його проводила співзасновниця незалежної української організації «StopFake.org», журналістка з 15-річним досвідом – Ольга Юркова. Тренінг складався з двох частин: теоретичної та практичної. На лекції ми почули такі актуальні теми:

 

– різниця між пропагандою і чесним інформуванням;

– як формують фейкові новини. Досвід StopFake;

– методи виявлення фейків.

 

У другій частині були залучені всі учасники тренінгу: цікаві завдання на кшталт пошуку шляхів спростування фейкової новини та визначення ознак пропаганди не залишили нікого осторонь.

Щоб підбити підсумки, пані Ольга запропонувала кожному одним-двома реченнями сказати, що їм було корисно почути і що вони винесли для себе.

 

Загалом на заході були присутні представники 13 вишів з різних міст України.

Усім учасникам вручили подарунки та сертифікати про проходження тренінгу.

 

Ми дуже вдячні Таврійському національному університету за можливість відвідувати такі заходи, дізнаватись нове та вдосконалюватися у своїй справі.  З нетерпінням чекаємо на нові майстер-класи та зустрічі, що роблять навчальний процес значно ефективнішим та цікавішим.

Софія Мельник