ПРАКТИКА В НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

NOVINI_9_0

Протягом лютого студенти культурології четвертого курсу Навчально-наукового гуманітарного інституту проходили практику в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Музейна колекція, що налічує близько 400 тис. музейних предметів, присвячена історичним подіям та повсякденному життю під час Другої світової війни, а також сучасному воєнному конфлікту на території України. Проходження практики допомогло студентам напрацювати навички, корисні для подальшої професійної та дослідницької діяльності.

Керівник практики від музею, Денисенко Олена Анатоліївна, ознайомила практикантів з основами діяльності музею та сприяла розширенню їхніх знань та навичок. Під час практики студенти дослідили експонати музею з постійної експозиції, що репрезентують культуру та історичний контекст, у якому відбувалася Друга світова війна, включаю документи, свідчення, листи, а також зброю, одяг та побутові речі представників різних соціальних груп тієї доби. Було досліджено зали, присвячені тоталітарним режимам, воєнним діям, життю в окупованих містах, Голокосту, підпіллю, репрезентації перемоги та відбудові. Також студенти вивчили експозицію, присвячену війні на сході України. Практиканти відвідали різні відділи музею, у яких ознайомилися з засадами реставраційної та архівної діяльності.

Під час проходження практики студенти зробили власні напрацювання у сфері музейної діяльності, відшукавши шляхи до вдосконалення експозицій та екскурсійного супроводу. Отримавши розуміння неоднозначності політики історичної пам’яті в Україні, практиканти провели дослідження громадської думки щодо радянської символіки на «Батьківщині-матері». При допомозі керівника практики студенти підготували історії про українських «праведників народів світу», що стали частиною проекту «Портрети».

Практика допомогла студентам поглибити знання про професійну діяльність у культурних установах, зокрема, пов’язану з музейною діяльністю. Отриманий досвід допоміг практикантам здобути практичні навички, що стануть в нагоді у майбутньому професійному житті.