ПРЕМІЯ ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТУСА – 2018

NOVINI_9_0

26 серпня у Нацiональному музеї Тараса Шевченка представники нашого університету стали учасниками  урочистої церемонії врученння Премії імені Василя Стуса.

Цьогоріч лауреатом премії став єпископ Української греко-католицької церкви і президент Українського католицького університету Борис Гудзяк.

Він є першим представником духовенства, якого відзначили цією премією. Сам єпископ, виступаючи з промовою, сказав, що для нього велика честь отримати цю премію, бо виховувався на ідеях Василя Стуса та інших дисидентів, він голодував на заклик В’ячеслава Чорновола. Борис Гудзяк упевнений, що саме їхня творчість показувала українцям шлях до свободи.

Історична довідка:

Премія була заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком (1928-2014). З 2015 року премією опікується Український ПЕН (громадська організація, основними напрямами діяльності якоï є захист свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву), а також Києво-Могилянська бізнес-школа та видавництво «Дух і Літера». Премія присуджується щорічно митцям за особливий внесок в українську культуру і за стійкість громадянської позиції.