ТАВРІЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЗГАДУЄ ОСИПА МАНДЕЛЬШТАМА У КИЄВІ…

NOVINI_9_0

27 грудня біля меморіальної дошки Осипу та Надії Мандельштамам на вулиці Марії Заньковецької  студенти та викладачі Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського провели акцію до 80-ї річниці трагічної смерті поета у пересильному таборі “Вторая речка” у Владивостоці.

Меморіальну дошку, яку зробила скульптор Світлана Карунська, було встановлено влітку 2018 року. На цій дошці, поряд з ім’ям Осипа Мандельштама,  вперше увічнено ім’я його дружини Надії Мандельштам (Хазіної), з якою він познайомився 1919 року в київському арт-кафе “Х.Л.А.М.”. 

 

У центрі Києва, де навколо вирує життя і з усіх усюд відчувається передноворічний святковий настрій, літературознавці-дослідники, поети, журналісти, видавці, філологи-початківці розмірковували і говорили про непересічну  особистість  поета й перекладача, про його трагічну долю і загибель, про символізм усіх життєвих перипетій. Згадували не лише, щоб пам’ятати, а щоб знову й знову відкривати і осмислювати час і антигуманне обличчя сталінізму, щоб усвідомлювати себе у сьогоденні.

 

Не часто кияни на вулицях міста мають нагоду почути промови літераторів чи декламацію поезії, сьогодні, хоча й не чисельні, але були серед перехожих, які стишували ходу, зупинялися і слухали з неабиякою цікавістю.

 

Серед гостей акції були представники від видавничого «АДЕФ-Україна» А. О. Істоміна та І. В. Шпак, ведучий програми “Свобода слова” Андрій Куликов, члени Національної Спілки письменників України та інші.