ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «ЗАРУЧНИКИ ОКУПАЦІЇ: ШЛЯХ ДО СВОБОДИ»

NOVINI_9_0

До Дня кримського спротиву 26 лютого у Концертній залі Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського пройшла презентація виставки «Заручники окупації: шлях до свободи», яка розповідає історії 20-ти кримськотатарських сімей після анексії півострова. Виставку підготував Кримськотатарський ресурсний центр за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Усі речники, які виступили на презентації, наголосили на важливості спростування міфу російської пропаганди, начебто опору окупації та анексії півострова Російською Федерацією не було у 2014 році й немає зараз.

Зокрема, Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв зазначив, що виставка має за мету привернути увагу до кардинальних змін у житті сотень тисяч громадян України, які, ставши заручниками окупації, мусили або покинути свої домівки й переїхати на материкову Україну й тут долати численні труднощі, або навчитись жити й боротись за свої права в умовах постійної загрози бути за найменшої нагоди звинуваченими у тероризмі. Крім того, Ескендер Барієв висловив надію, що виставка допоможе українцям ближче познайомитись з кримськими татарами, зрозуміти особливості їхньої культури та ментальності, сприятиме приверненню більшої уваги державних органів України та міжнародної спільноти до проблем кримськотатарського народу та анексії Криму.

Джон Баллард, виконуючий обов’язки заступника Голови Посольства США в Україні, вказав на глибокий символізм того, що виставка «Заручники окупації: шлях до свободи» починає подорож Україною саме з Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, адже відновлення його роботи у Києві стало свідченням упевненості кримської громадянської спільноти, яка була до цього причетна, у поверненні Криму до складу України і її рішучість співпрацювати, аби це сталось якомога швидше. Презентація виставки Кримськотатарського ресурсного центру в Таврійському національному університеті є показником того, що цю співпрацю налагоджено й вона продовжуватиметься. Наостанок Джон Баллард нагадав про непохитну позицію США стосовно суверенітету і територіальної цілісності України.

З вітальним словом до присутніх звернувся Володимир Казарін, в.о. ректора Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. У своїй промові він згадав про події, які відбувались під час окупації та анексії Криму, особливо наголосивши, що студенти і викладачі кримських вищих навчальних закладів брали активну участь у акціях спротиву російській агресії, а також наголосив на значущості відновлення діяльності Таврійського національного університету в Києві як закладу, що готує фахівців для кадрового перезавантаження Криму після деокупації.

На відкритті виставки з промовами виступили: Олександр Терещенко, заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Ільмі Умеров, заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, Сергій Рудик, народний депутат України.

Про свої життєві історії розповіли герої експозиції Рустем Скібін, художник-кераміст і дизайнер, муляри Муртаза і Фатіме Османови, майстриня кримськотатарської вишивки Ельміра Катакі.   

На презентації були присутні представники посольств цілої низки іноземних держав, члени Меджлісу кримськотатарського народу, громадських організацій України, викладачі та студенти Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського.

Презентація виставки «Заручники окупації: шлях до свободи» стала важливою подією громадського життя, яка була ініційована Кримськотатарським ресурсним центром і активно підтримана спільнотою викладачів і студентів Таврійського.

Виставка перебуватиме у Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського до 5 березня 2020 року.