З НАГОДИ ПРИЙНЯТТЯ ЗАГАЛЬНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ

NOVINI_9_0

10 грудня у стінах Таврійського Національного Університету відбувся Круглий стіл, присвячений 70-річчю прийняття Загальної декларації прав людини.

 

Подія відбулася за ініціативи Кримського центру Української асоціації міжнародного права, спільно з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадської організації Крим SOS, а також Таврійського Національного Університету імені В.І. Вернадського та за участі Прокуратури Автономної Республіки Крим.

 

 

Вступним вітальним словом круглий стіл розпочав ректор університету,  професор Володимир Павлович Казарін.

 

 

Микола Гнатовський, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, окреслив у своїй доповіді головні факти, істини та поняття Загальної декларації прав людини 1948 року, а також розповів, яке значення вона мала та має для правової системи нашої держави.

 

Загальна Декларація Прав Людини – декларація, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року представляє глобальне вираження прав, які мають усі люди, без винятку.

 

Декларація складається з 30 статей, що лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональні документи по правах людини, національні конституції та інші закони.

 

 

Після Миколи Гнатовського доповідав Сулейман Мамутов – представник Кримського центру Української асоціації міжнародного права. Доповідь та презентація Сулеймана Мамутова були про порушення права кримськотатарського народу – корінного народу в Україні  –  на самовизначення, що може слугувати додатковою підставою незаконності тимчасової окупації Кримського півострова. Таким чином він підтвердив, що окупанти порушують 6 статтю Загальної декларації прав людини, у якій йдеться про те, що кожна людина,  де б вона не перебувала, має право на визнання її правосуб’єктності та самовизначення.

 

Далі говорила Зера Козлиєва, прокурор Прокуратури Автономної Республіки Крим про розслідування міжнародних воєнних злочинів у Криму.

Як вона повідомила, Прокуратура АР Крим направила до Міжнародного кримінального суду докази злочинів Росії на півострові.

Це провадження охоплює розслідування фактів порушень прав і свобод людини (вбивства, викрадення, тортури, незаконні обшуки), незаконної “націоналізації” і розкрадання майна, примусового призову до військових формувань країни-окупанта, зміни громадянства і низка інших злочинів.

 

 

Серед доповідачів були й професори Таврійського Національного, як от Олена Вінгловська, кандидат юридичних наук, доцент нашого університету. Темою її доповіді була проблема захисту прав дитини на тимчасово окупованих територіях та під час воєнних дій.

 

На території автономії діти зазнають порушення їх права на освіту, на медичне обслуговування, на свободу слова, на рівність перед законом.

 

 

Підсумком Круглого столу стало обговорення теми про абсолютну заборону катувань на території України, якої, на жаль, на тимчасово окупованих територіях, не дотримуються. Найчастіше жертвами стають діти та корінні народи, а також ті, хто відкрито говорить про свою неприхильність до дій окупанта, політвязні та інші.

 

Такі заходи мають велике значення, адже вони сприяють ще більшій популяризації описаних вище проблем та шукають шляхи їх вирішення. Безумовно, висновки та пропозиції щодо вирішення проблеми окупації та порушення прав і свобод українських громадян на цих територіях вийдуть за межі Круглого столу 10 грудня, а Таврійський Національний Університет завжди готовий долучитися до великої справи.