ПРО СПІВПРАЦЮ З КОМПАНІЄЮ «ТІКА»

NOVINI_9_0

В. о. ректора Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Володимир Павлович Казарін  про співпрацю з компанією «ТІКА»

— Володимире Павловичу, як Ви почали співпрацювати з турецькою компанією TIKA?

—Це почалося ще в Криму. Ця компанія весь час фінансувала будування житлових поселень для кримських татар, фельдшерських пунктів, проведення водопроводів, будівництво доріг. Вона провели величезну роботу в період облаштування побуту кримських татар після повернення з Узбекистану. Особлива увага приділяється саме освітнім програмам: будуються дитячі садки, школи, фінансується створення кримськотатарського педагогічного університету. Напередодні трагедії 2014 року «Тіка» повинна була виділити 25 мільйонів доларів для будівництва нових будівель для Кримського інженерно-педагогічного університету, але події 14-го року на всьому цьому поставили величезний хрест.

Дякую долі, що Хаджи Булат тепер працює в м. Києві, постійно надаючи підтримку великій кількості кримськотатарських (турецьких) програм. «ТІКА» дала нам великий грант – 2,5 мільйони гривень, купила обладнання та комп᾽ютери для аудиторій. Зараз нам повинен прийти другий грант, але економічна криза торкнулась як нашої країни, так і Туреччини, тому зараз є певна затримка, але він підтверджений, і він прийде. Ми придбаємо додаткову техніку, комп᾽ютери, інтерактивні дошки тощо.

«ТІКА» постійно проводить стажування в літній період, організовує конференції, організовує зустрічі з представниками різних університетів Туреччини. Ми з ними можемо познайомитись, а потім і поїхати до них. Зараз, наприклад, гості з Анталії запрошують нас 3−5 листопада до себе на конференцію.

Ми можемо сказати, що їхня діяльність давня, різноманітна і, головне − ефективна.

— Чи є в нас якісь спільні проекти з «TIKA» на майбутнє?

— По-перше, другий грант на ремонтні роботи університету. Компанія навіть хоче, починаючи з входу, зробити на сучасній основі ремонт першого поверху. Але найголовніше – ціла низка міжнародних освітніх проектів, в першу чергу – конференції. У нас буде другий конгрес сходознавців, який спонсорує «TIKA».

— Чому «TIKA» обрала саме ТНУ?

— «TIKA» допомагає багатьом університетам України, зокрема Київському національному та Львівському національному університетам, Київському політехнічному університету і школам, в яких вивчається турецька мова. Щороку на літнє стажування до Туреччини їде близько 90 українських студентів, тож їхня програма поширюється на багато навчальних закладів. Можу одночасно сказати, що переважно увага надається нам, тому що ми університет з Криму. Зараз, через у компанії є певні труднощі, проте для нас вони завжди роблять винятки.

Ольга Гіндес, Карина Храмченко, Дмитро Гнетньов

Фото Дмитра Гнетньова