НОВИНИ ННІФіЖ

Візит до офісу Інституту Юнуса Емре

05.06.2024 р.

За запрошенням київського офісу Інституту Юнуса Емре в Україні та особисто директора пана Imran Ipek, практиканти кафедри кримськотатарської та східної філології навчально – наукового Інституту філології та журналістики Таврійського національного університету  імені В. І. Вернадського 4 червня 2024 року нанесли візит до офісу.

 

Під час зустрічі пан Імран розповів студентам про значення Юнуса Емре у поширенні ідей загальнолюдського гуманізму, місію та діяльність Інституту по всьому світу, а також про умови участі у курсах з вивчення турецької мови та літніх тематичних країнознавчих школах в Туреччині.

 

 Студенти задавали питання, щиро висловлювали свою вдячність Інституту за підтримку та допомогу, яку той надає Таврійському для вивчення турецької мови, кваліфікованих викладачів та навчальні комплекти підручників, передані кафедрі.

Після офіційної частини гості мали нагоду чаювати, насолоджуватися турецькими смаколиками та баклавою.

 

 Висловлюємо щиру подяку Інституту Юнуса Емре за дружню та інформативну зустріч, сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

Нас гостинно прийняла кафедра тюркської філології Київського національного лінгвістичного університету (КНЛУ)

05.06.2024 р.

Сьогодні – день восьмий ознайомчої практики студентів спеціалізації турецька мова та література, кримськотатарська мова та література Навчально – наукового Інституту філології і журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського.

 

 Нас гостинно прийняла кафедра тюркської філології Київського національного лінгвістичного університету (КНЛУ) на чолі з завідувачкою кафедри, кандидатом філологічних наук, доцентом Тетяною Миколаївною Тимковою.

 

Практиканти дізналися про особливості навчального процесу, умови участі у Всеукраїнській олімпіаді, та були запрошені відвідувати заходи для студентства, які організовують наші колеги з КНЛУ. Студенти пройшлися центрами турецької та азербайджанської мов, ознайомилися з бібліотеками, де зберігаються книги східними мовами.

 

Ми впевнені, що і в нових, прийдешніх поколіннях фахівців з турецького та кримськотатарського перекладу дружба та співпраця між університетами триватиме. Щиро дякуємо за гостинність та корисну інформацію!

Тюркологія Таврійського в дії!

05.06.2024 р.

 

Другий тиждень триває ознайомча практика студентів відділення турецької мови та літератури, кримськотатарської мови та літератури, які завершують перший курс в  навчально – науковому Інституті філології і журналістики Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського.

 

Перший день був присвячений ознайомленню зі спадщиною всесвітньовідомого українського тюрколога-орієнталіста Омеляна Пріцака по фондам його кабінету-музею в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” завдяки натхненній лекції кандидата історичних наук Таїсії Михайлівни Сидорчук.

 

Наступного дня молоді тюркологи відвідали кафедру тюркології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Там вони прослухали лекцію про розвиток української тюркології від кандидата філологічних наук, доцента Спотар-Аяр Г.Ю., а також зустрілися з викладачами кримськотатарської та турецької мов.

 

Програма навчальних екскурсій також включала візит до спеціалізованої бібліотеки Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України. Студенти зустрілися із заступником директора, кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Радивіловим Д. А. та вченим секретарем Інституту, кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Мавриною О.С.

 

Щиро дякуємо всім спеціалізованим установам за гостинний прийом та підтримку, яку вони надають молодому поколінню тюркологів-перекладачів!

Триває ознайомча практика для студентів І курсу ННІФІЖ за спеціальністю «Філологія» (Англійська мова і література та переклад, німецька мова)

05.06.2024 р.

Триває ознайомча практика для студентів першого курсу Навчально – наукового інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського за спеціальністю «Філологія» (Англійська мова і література та переклад, німецька мова) .

Студенти на чолі з керівником практики Анною Шеремет відвідують представництва топових іноземних освітніх організацій у Києві, зокрема:

  • Американський дім
  • Офіс програми імені Фулбрайта
  • Education USA

Учасники мають унікальну можливість поспілкуватися з випускниками навчальних програм США та дипломатами, а також відвідати відомі бібліотеки.

Це дозволяє нашим студентам зробити перші кроки у майбутній спеціальності, зануритися у студентське життя США, віднайти мотивацію для подальшого навчання та підготуватися до академічної мобільності на старших курсах.

Бажаємо всім успіхів, натхнення та нових відкриттів!

ЕКСКУРСІЯ: ”Українська шекспіріана – розмаїття перекладів”

23.05.2024 р.

23.05.2024 р. викладачки кафедри слов’янської та романо-германської філології ННІ філології та журналістики Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського  Юлія Величковська та Катерина Хома разом зі студентами 1 і 2 курсів української та зарубіжної філології долучилися до надзвичайно цікавої та пізнавальної екскурсії ініційованої заступником директора музею пані Оленою Круківською  ”Українська шекспіріана – розмаїття перекладів” у Національному музеї літератури
✅Студенти із величезним задоволенням прослухали інформацію про цікаві факти із життя В. Шекспіра.
✅Надзвичайно цінна колекція перекладів творів митця українською мовою здивувала та зацікавила студентів. 
✅Значка кількість перекладів нашою рідною мовою засвідчила нерозривний зв’язок української та європейської культур 
 
 
 

ЛЕКЦІЯ-ЕКСКУРСІЯ: “ПОЛЬСЬКИМИ СТЕЖКАМИ КИЄВА”

10.05.2024 р.

Модератор: Гончаренко Богдана Богданівна. Викладачі кафедри слов’янської та романо-германської філології: Волошинова Марина Олексіївна та Шарагіна Ольга Володимирівна Студенти 1-4 курсів ННІ філології та журналістики катедр кримськотатарської та східної філології, слов’янської та романо-германської філології Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського взяли участь у екскурсії, відвідавши такі локації як:  

  • Мурал Іоана Павла ІІ 
  • Золоті Ворота 
  • Посольство Республіки Польща в Україні в Києві 
  • Катедральний собор Святого Олександра 
  • Лядські Ворота на Майдані Незалежності!

 

 

Було цікаво та пізнавально! Вчімо історію крізь призму визначних місць столиці та різних міст України!!!

Слава Україні!  Героям Слава!

Освітній та культурний центр Осередок у місті Монітобі, Канада

30.03.2024 р.

Завідувач кафедри журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Анжеліка Досенко та доцентка кафедри слов’янської та романо-германської філології Людмила Юлдашева відвідали освітній та культурнтй центр Осередок у місті Монітобі, Канада.
Викладачі відвідали музей української культури, бібліотеку та архів де містяться унікальні історичні та літературні пам’ятки історії України. Зустрілися з представниками української діаспори, обговорили болючі проблеми війни та вимушеної імміграції.