МОН НЕ ЗБИРАЄТЬСЯ ВИТРАЧАТИСЯ НА ПІДГОТОВКУ КАДРОВОГО РЕЗЕРВУ ДЛЯ КРИМУ

Міністерство освіти і науки України на 2024/2025 навчальний рік для дітей з окупованих територій виділило 11 бюджетних місць. Саме таку кількість бюджетних місць на підготовку фахівців для ТОТ Крим отримав Таврійський національний університет, що є єдиним релокованим закладом вищої освіти з Криму. Про це на своїй сторінці у Фесбук повідомив координатор групи «Гуманітарна політика» експертної мережі Кримська платформа Андрій Щекун.

 

«Процедура вступу передбачає бюджетні місця для дітей з окупованих територій. І тут постає питання скільки цих місць виділяє МОН саме для дітей з окупованих територій. За останніми даними єдиний релокований ЗВО з окупованого Криму – це Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського отримав знаєте скільки місць – аж 11 (одинадцять) бюджетних місць, із них 8 – фізична культура і спорт3 – музичне мистецтво. Запит релокованого кримського вишу – 300 бюджетних місць», – зазначає представник КРУК у дописі.

 

Він також зауважив, що саме тоді, коли громадські інституції щорічно розробляють інформаційні кампанії для просування теми необхідності спасіння дітей на окупованих територіях України та здійснюють роз’яснення щодо можливостей вступу до закладів вищої освіти України, МОН фактично продовжує політику перешкоджання цим можливостям.

 

«Міністерство освіти і науки України – це сьогодні антидержавна структура України, яка фактично не надає можливість навчатися дітям з окупованих територій і своєю діяльністю знищує державну політику реінтеграції окупованих територій», – констатує Андрій Щекун.

 

У своєму дописі він звернувся до Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій та Представництва Президента в АР Крим щодо необхідності проаналізувати «Стратегію розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки» (розпорядження КМУ № 286-р від 23.02.2022) . Адже на думку координатора групи «Гуманітарна політика» експертної мережі Кримська платформа, у змісті документу немає понять про тимчасово окуповані території, про релоковані ЗВО, про необхідність рятувати дітей з окупованих територій.

 

Інформаційна агенція ГОЛОС КРИМУ: МОН не збирається витрачатися на підготовку кадрового резерву для Криму