ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РАДІОДИКТАНТ У СТІНАХ ТАВРІЙСЬКОГО

NOVINI_9_0

Тисячі українців із усіх куточків країни зібралися вранці біля радіо, об’єднані єдиною метою, адже 8 листопада відбулось написання традиційного Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, що вже у 19-й раз проводиться напередодні Дня української писемності та мови, який святкується 9 листопада. За усталеним звичаєм диктант зачитував лінгвіст, автор підручників та посібників з української мови, Олександр Авраменко.

Таврійській національний університет імені В.І.Вернадського вже другий рік поспіль приєднується до традиції написання радіодиктанту, щоб відчути народну єдність та віддати шану українській мові. Впродовж тижня студенти Інституту філології та журналістики разом із викладачками української мови та літератури Галиною Вікторівною Колодкевич та Наталією Валеріївною Кущ сумлінно готувалися до написання диктанту: з’ясовували питання мовного законодавства, вивчали правила нового правопису та готували креативні пам’ятки до заходу.

Долучитися до відзначення щорічної традиції мали змогу студенти, викладачі та директори інших інститутів. Авдиторія Таврійського була просякнута духом любові до української мови та святковим настроєм.

Цьогорічна особливість диктанту полягала не тільки у тому, що Олександр Авраменко ввів у текст декілька елементів із нового правопису, а й те, що вперше усі охочі мали змогу одразу перевірити щойно написаний диктант на наявність помилок.

Таврійський також не оминули особливі події під час заходу, адже вперше у стінах нашого університету побував український актор театру та кіно Богдан Бенюк, котрий, після теплої зустрічі із студентами, приєднався до написання диктанту.

Ось звучать останні слова на радіо, після чого студенти гуртом надсилають свої роботи для участі у конкурсі, а завідувачка кафедри слов’янської філології та журналістики Олена Анатоліївна Попова ділиться враженнями про захід: “Якщо порівнювати диктант із попереднім роком, то цьогорічний видався, можливо, серйознішим, — зазначає із посмішкою, — Загалом диктант був відносно прогнозованим, незважаючи на певні складнощі та інтриги із деякими пунктуаційними елементами. Зрозуміло, що ми не так часто пишемо диктанти, і цієї навички дещо бракує, тому подібна цікава практика для дорослого населення має стати такою приємною щорічною традицією не тільки для себе і перевірки знань, але й для відновлення втрачених навичок, що ми мали зі школи”.

Варто зазначити, що торік участь у написанні диктанту взяли щонайменше 33 тисячі українців, а тих, хто не припустився жодної помилки було трохи більше за триста, і серед круглих відмінників — двоє із Таврійського національного університету. Пишаємося!

Текст та фотографії: Юрченко Дар’я