ФІЛЬМИ ПРО КРИМ: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ

NOVINI_9_0

28 листопада у стінах Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського відбулася презентація документальних кінострічок проекту «Більше, ніж Крим». На презентації були присутні почесні гості, у тому числі і сам Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського народу, а також студенти та професорсько-викладацький склад університету.

 

Презентація складалася з двох документальних фільмів, які були відзняті Інститутом геостратегії імені І. Гаспринського за сприяння Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні у рамках проекту «Видатні кримські татари».
Перший фільм – «Айше Сеітмуратова. Захисниця народу», розповів про боротьбу відважної жінки супроти всієї радянської системи.


Друга стрічка – «Мустафа Джемілєв. Син Криму» бере за основу життя та боротьбу одного з найвизначніших лідерів кримськотатарського народу за всю його історію та безсумнівного лідера Криму станом на сьогодення. Стрічка була знята до 75-ого дня народження славетної людини.
Мустафа Джемілєв, у своєму виступі, розповів про тяжку долю та про незламність духу кримськотатарського народу і зазначив, що він хоче, щоб його народ мав повноту прав та не був пригноблений, як раніше, але це не значить, що вони забажають більше прав, ніж інші народи, що проживають на півострові. Справедливість та рівноправ’я – ось за що бореться Мустафа Ага.

 

Після показу фільмів слово мав виконуючий обов’язки ректора Таврійського національного університету, доктор філологічних наук, професор Володимир Казарін. Він подякував кожному, хто прийшов та почерпнув щось нове з історії Криму. Слово також отримав почесний гість: генеральний директор Інституту геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського – Наріман Устаєв.