«ҐАРЕТ ДЖОНС. ЦІНА ПРАВДИ» АБО Ж ГОЛОДОМОР В УКРАЇНІ

NOVINI_9_0

15 листопада 2019 року студенти-журналісти Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського побували на презентації книги «Ґарет Джонс. Ціна правди» (видавництво «Жнець») у Національному музеї Голодомору-геноциду.

Ґарет Джонс – британський журналіст валлійського походження, який вперше розповів світові страшну  правду про голод в Україні 1932-1933 років. Його репортаж з фотографіями був надрукований у двох газетах: Manchester Guardian та New York Evening Post.

Головними «презентаторами» події стали – Марина Женченко та Ярослава Прихода (доцентки кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики  КНУ імені Тараса Шевченка), директор видавництва «Жнець» – Ігор Женченко, Аліса Калюжна – промо-продюсерка фільму “Ціна правди”, а також директор Інституту дослідження Голодомору – Віктор Брехуненко

Книга видана за власні кошти Марини Женченко та Ярослави Приходи. Тому наклад дуже маленький – всього-на-всього 100 одиниць. Текст поданий двома мовами – українською та англійською. За основу книги взято науковий проєкт студенток  КНУ імені Тараса Шевченка Валентини Пасічної та Олени Тищук, які, досліджуючи біографію Ґарета Джонса, знайшли його прямого нащадка – Найджела Коллі. Завдяки його допомозі вдалось дізнатись багато нових деталей про життя і діяльність журналіста, зібраних переважно з щоденника Ґарета Джонса, знайденого родичами на горищі аж через 60 років після його смерті.

Книга поділена на 3 частини та містить низку статей, хронік про життя самого журналіста, світ та Голодомор. «Ця книга не для насолоди, вона важка, але між рядками ти починаєш відчувати біль. Це читання, яке творить нашу ідентичність. Показує нам те, ким ми насправді є», – наголосила на презентації одна речниць.

Невдовзі на екрани вийде фільм українського виробництва «Ґарет Джонс. Ціна правди» з оповіддю про життя головного героя, який завжди слугуватиме для журналістів взірцем професійного служіння правді та людяності.

Надія Огородник