ПІДКОРЕННЯ АНТАРКТИДИ

NOVINI_9_0

21 березня у Національному антарктичному науковому центрі  Києва, відбулись проводи дванадцяти  українських полярників, які в той же день відправились в експедицію до Антарктиди на станцію «Академік Вернадський».

На заході були присутні спонсори,  представники ,преси, науки та мистецтва,також завітала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Цього разу зимувати їдуть 9 досвідчених полярників і 3 новачки, серед яких Олександр Матигін, В’ячеслав Мірошниченко та Тарас Ковалев. У сферу дослідження входять такі напрями науки як Океанографія і біоресурси, гідрометеорологія, фізика полярного геокосмоса і сонячно-земні зв’язки, ядерно-фізичні дослідження Землі та атмосфери, геолого-геофізика, біологія (системне дослідження структури і функцій антарктичних біоценозів) та медико-фізиологія.

Лілія Гриневич виступила з промовою, у якій зазначила: “українці мають пишатися тим, що наша держава – одна з 30 країн у світі, яка має свою постійну станцію в Антарктиді, що функціонує цілий рік. Це безумовно важливо, адже відкриває для України міжнародний простір для дослідження, сприяє співпраці з іншими державами, та робить країну “великим гравцем” у світі в цілому.

Директор інституту геологічних наук, академік Петро Гожик розповів історію виникнення “Академік Вернадський”. З 1953 року станція носила ім’я “Фарадей” та належала Великій Британії, однак у 1996 вона була передана Україні за символічну ціну в один фунт стерлінгів.

Зараз станция невпинно розвивається, у плани її прогресу входять такі задачі, як поширення діяльності НАНЦ крім Антарктики, також і на Арктику, відновлення гендерної рівності, тобто з наступного року жінки-науковці візьмуть участь у експедиції, відновлення морських досліджень у Південному океані та найголовніше, перетворення острова Галіндез на постійну екологічну “обсерваторію”, де визначатиметься реакція екосистеми на зміну клімату, це питання має вагу для усього людства.

Полярники отримали подарунки ,від гостей прес-конференцї ,та теплі слова підтримки.Представники ж нашого університета урочисто вручили прапор  навчального закладу та приємний гостинец з Карпат, у вигляді сушених фруктів та грибів.

Тож побажаємо успіхів та плідної праці нашим науковцям!