ПОДОРОЖУЄМО З ТНУ ТА YMCA!

NOVINI_9_0

«Круто, чудово, просто нереально, а можна ще», – тільки такі позитивні відгуки лунали від учасників з різних країн програми SALM в ідентичному до назви програми місті Salm, Франція 2019 року.

Студенти та волонтери YMCA (Young Mens Christian Association) мали змогу протягом 10 днів (25 серпня – 3 вересня) ближче дізнатися про проблеми міграції в таких країнах як: Франція, Німеччина, Румунія, Косово, і, звичайно ж, Україна. Загалом кількість учасників сягала близько 55 осіб, серед яких найбільше було французів.

Щодня молодь брала активну участь у тренінгах, іграх, лекціях та рутинних домашніх справах. Усі були поділені на інтернаціональні групи, де від кожної країни був лише один представник. Це було зроблено для того, аби усі познайомилася один з одним, вдосконалили свою англійську та вийшли із певної зони комфорту.

Кожен день був дуже насиченим та цікавим, тому часу на відпочинок було досить мало, але ця продуктивність лише надихала волонтерів. Пізнання культури один одного, походи в гори, вечори біля вогнища та дегустація традиційних страв реально надихали. Кожна з делегацій мала спеціально виділений день для приготування смаколиків своєї країни, а також час для презентації «The Integration of Migrants in  Europe» ! Українська команда, звичайно була – найкраща! Усім іноземцям запам’яталися наші запальні танці, смачна їжа, гарні краєвиди, а також друга сторона медалі: ситуація на Сході України.

Ще одним здивуванням для всіх, було розвіювання міфу про Крим, про справжню ситуацію, яка відбулася у 2014 році, що це була не згода татар, а справжнє вторгнення та захват! Я, особисто, мала нагоду розповісти усім про Таврійський національний університет, який мужньо встав на ноги в Києві й продовжує працювати на території Україні.

Усі ці заходи та програма загалом,  допомогли волонтерам спростувати стереотипи один про одного. Насправді, й французи, далеко не їдять жаб’ячі лапки та не носять берети, а румунці не цигани, не предки графа Дракули. Сім‘я YMCA дає можливість молоді ознайомитися зі світом ближче та потоваришувати з підлітками-іноземцями. Навіть недосконале знання мови нікому не заважало, адже усі намагалися щось сказати за допомогою жестів чи міміки. Протягом 10 днів ми стали справжньою інтернаціональною родиною…

Останні два дні молодь мала змогу детальніше ознайомитися з архітектурою Страсбурга, відвідати Парламентську асамблею Ради Європи та саму Раду Європи. Де нам провели чудову екскурсію та розповіли про роботу членів Ради.

Щодо Страсбурга, то це місто надзвичайне! Тут, поєдналися: і Амстердам, і Венеція, і Париж, і Брюссель. Красу цього міста не передати словами, його потрібно лише відчути та побачити на власні очі!

Загалом поїздка видалась нереальною, адже надала купу нових емоцій, думок, друзів. Франція – надихнула на щось нове! Відсутність інтернету лише покращило ситуацію і дало поштовх до живого спілкування, напружений графік – змусив нас плідно працювати, аби потім відчувати  насолоду від продуктивності! І якщо Вам сподобався цей відгук і Ви також хочете отримати такий досвід, тоді щиро вітаю в команді YMCA та ТНУ!

Надія Огородник