СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ПРАПОРА КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

День кримськотатарського прапора став визначним для студентів Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського університету.

Вони мали честь бути присутніми на офіційній церемонії підняття прапора у Київській міській державній адміністрації.

Після урочистої частини у столиці, студенти повернулися до університету, де продовжили святкування цього важливого дня у музеї Таврійського.

 

Основною подією заходів став перегляд легендарного фільму “Алім”.

Ця стрічка, яка побачила світ 16 серпня 1926 року, є справжнім шедевром чорно – білого кінематографа.

Історія фільму базується на житті кримського джигіта Аліма, відомого своєю відвагою та честю, національного героя, якому присвячено безліч книжок і легенд, на  його честь навіть встановлено пам’ятник неподалік селища Копюрлікой, де він народився.

Фільм “Алім” був знятий Ялтинською кіностудією під керівництвом режисера Георгія Тасіна, у  основу якого лягла п’єса кримськотатарського поета – драматурга Умера Іпчі, і за якою український поет Микола Бажан написав сценарій.

 Роль Аліма блискуче виконав перший Народний артист Кримської АРСР Хайрі Емір-Заде, а головну жіночу роль його дружини зіграла красуня Асіє Емір-Заде.

Зйомки відбувалися на мальовничих Чатир-Дагі та Ай-Петрі, що додало фільму автентичності та краси.

 Стрічка мала шалений успіх і отримала позитивні відгуки кінокритиків; декілька кінокопій були продані за кордон, що свідчить про її міжнародне визнання.

 

Після перегляду фільму відбулася жвава дискусія зі студентами, яку провів Юрій (Амір) Радченко, кандидат історичних наук та директор Центру дослідження міжетнічних відносин Східної Європи.

Обговорювалися історичні та сучасні аспекти життя кримськотатарського народу, а також питання міжетнічних відносин, їхню боротьбу за свої права. та інші важливі теми.

Чорно-білий образ кінострічки не лише захопив студентів естетично, але й відкрив нові глибини історії кримськотатарського народу.

 

Студенти активно брали участь у дискусії, задавали питання та поділилися своїми думками.

Даний захід є особливо важливим, коли Історія обрала саме наш час для боротьби за свободу, життя та вільну Україну.

Ми віримо, що Крим обов’язково повернеться в Україну, і наша спільна робота збереження кримськотатарської культури та історії сприятиме цьому.

 

Також у рамках святкування пройшов майстер-клас по виготовленню жіночого головного убору (фесу) від Афізе оджа в культурно-освітньому центрі “Бєрєкєт”, який додав культурного колориту та збагатив знання студентів про кримськотатарські традиції.

Святкування стало не лише відзначенням важливої події, але й чудовою можливістю для студентів глибше поринути у багатогранний світ культури та історії кримськотатарського народу.

 

Таврійський університет є своєрідним маленьким Кримом, який об’єднує людей з різних куточків, створюючи атмосферу єдності та взаєморозуміння. Це місце, де кожен може знайти щось для себе, зануритися в багатогранну культуру і історію кримськотатарського народу, а також відчути теплоту та гостинність кримської спільноти.

Висловлюємо щирі слова вдячності всім, хто зробив цей день особливим. Нехай ці цінні знання і враження стануть мотивацією для подальшого розвитку і навчання. Наша спільна праця й боротьба  дадуть свої позитивні результати.

 

Ми впевнені, що Крим зовсім скоро повернеться додому , бо кожен наш крок наближає цю мрію до реальності.

 

Дякуємо Збройним Силам України, дорогим захисникам і захисницям, за можливість жити, працювати, навчатися, мріяти про майбутнє!