ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СНУ

NOVINI_9_0

15 березня у світі відзначається День сну. Це свято, присвячене повноцінному сну і його значенню в житті людини й близьке багатьом людям. Тож студенти – журналісти Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського не є виключенням і вирішили дізнатися більше про цей день.

Всесвітній день сну відзначається щороку в п’ятницю другого повноцінного березневого тижня. Своєму створенню це свято вдячне Міжнародному комітету «Дня сну» в Міжнародній асоціації «Медицини сну». Перший такий День любителів сну відзначався 14 березня 2008 року. В цей день зазвичай проводиться активна соціальна реклама і пропаганда здорового повноцінного сну. Влаштовуються конференції з питань впливу сну на якість життя окремої особи та суспільства в цілому.

 

Доведено, що тривалі періоди “недосипу” негативно позначаються на якості життя: зникає почуття гумору, з’являється дратівливість, замкнутість, зниження реакції, зацикленість на одних і тих же проблемах. Погіршується пам’ять, можливе загострення різних захворювань. Проте, спати багато – не менш шкідливо, чим недосипати.

 

Ми вирішили провести журналістський контент-аналіз серед студентів  нашого університету. Всього було опитано 117 чоловік. Невелике соцопитування показало, що 74% опитаних не висипаються. Багато молодих людей лягають спати після дванадцятої ночі, внаслідок чого найважливіша частина сну пропускається. Причиною такого пізнього засинання є велика навантаженість впродовж дня, проведення вільного часу в Інтернеті  або просто збитий режим сну. Деяким студентам доводиться спати  в громадському транспорті по дорозі в університет.

 

Але, на щастя, є 26% щасливчиків, яким все-таки вдається виспатися вночі. Найчастіше це відбувається завдяки навчанню в другу зміну, але існує і свідома частина студентів, які піклуються про своє здоров’я і контролюють свій режим, особливо коли у них є перша пара о 8:30.

 

Дізнавшись про це, виникає питання: “А як же правильно спати?”.  Нижче наведені кілька важливих порад, які допоможуть зробити ваш сон більш якісним:


1. Спати треба на зручному ліжку і бажано на правому боці зі злегка зігнутими ногами.
2. Спальню перед сном необхідно провітрювати.
3. Тривалість сну має бути не менше 7 годин.
4. Перед сном потрібно припинити думати про усі важливі справи, проблеми та тривоги.
5. Дуже корисно, якщо є можливість, спати вдень 1-2 години.
6. Якщо мучить безсоння, заведіть звичку гуляти перед сном або приймати теплу ванну.
7. Перед сном рекомендується випивати склянку свіжовичавленого вишневого соку, чай з ромашкою, м’ятою, лавандою, мелісою, або склянку теплого молока з медом.
8. Останній прийом їжі повинен бути за декілька годин до сну для того, щоб їжа встигла перетравитися. Але якщо відчуття голоду присутнє, то можна перекусити сиром, йогуртом, вівсяною кашею, мигдалем або горіхами.
9. За годину до сну рекомендується відкладати всі гаджети, тому що голубувате свічення екранів гаджета припиняє вироблення гормону мелатоніна, який відповідає за сон. В результаті, тіло перестає розуміти, коли йому потрібно лягати спати.

 

Якщо щоденні підйоми даються вам насилу, на допомогу прийдуть поради, які допоможуть прокидатися швидше:
1.Мелодія будильника не має бути дуже м’якою, інакше ви просто не прокинетеся. Але і дуже різку і гучну теж краще не вибирати.
2.Випивайте склянку води з лимоном після пробудження, або зелений чай без цукру – в прикуску із медом
3. Почніть день із зарядки
4. Прийміть контрастний душ
5. Шоколад, яйця, вівсянка з ягодами або фруктами, яблука, банани – будь-який з цих продуктів допоможе вам швидко прокинутися. Каву і свіжовичавлені соки потрібно випивати після їжі: на порожній шлунок – не можна.

 

Один наш викладач журналістики розповів, що кожного дня прокидається о 4:45 ранку, а лягає спати не раніше 23:00 години. Цей режим він тримає досить давно! Перед сном п’є теплий чорний чай з медом, а вранці, як тільки прокинувся – зелений чай – також із медом. В нього все життя є собки, тому кожного вечора, не зважаючи на погоду – він гуляє на вулиці, а зранку, разом із своїм собакою – робить пробіжку. Лише після цього – контрасний душ, сніданок і міцна кава! Всі люди різні, тож кожен повинен обрати для себе найкращий режим. 

 

Бажаємо вам завжди висипатися та бути в гарному настрої не тільки кожного ранку, а й протягом всього дня!

Олександра Погребняк