РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ – 2023

7 жовтня, День української писемності та мови. Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського долучився до найбільшого україномовного флешмобу – Радіодиктанту національної єдності – 2023.
В просторій світлій аудиторії зібралися студенти, викладачі й співробітники Університету, щоб написати диктант і об’єднатися з іншими навколо рідної мови. Мова є потужним засобом, вона об’єднує українців по всьому світу, незалежно від місця проживання, допомагає відчути себе частиною великої української родини. Мова виконує функції своєрідного каналу зв’язку із рідною країною, культурою та історією.
На початку заходу перед присутніми з вітальним словом виступили директорка Навчально – наукового інституту філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського Кущ Наталія Валеріївна та запрошена гостя, відома акторка театру та кіно, Стефанова Галина Анатоліївна, яка привітала та запросила до перегляду моновистави «Палімпсест», шоб поглибити зв’язки з культурою та історією країни через мову та театр. Участь Галини Анатоліївни та вистава «Палімпсест» створили особливу атмосферу та надали святковості, задушевності, щирості події. Разом зі студентами факультету журналістики Таврійського прийняв участь в написанні Радіодиктанту національної єдності та обговорив проблеми професійної взаємодії медіа та експертного середовища з майбутніми журналістами, перший віце-президент Торгово-промислової палати України – Михайло Непран. Після зворушливих привітань та захоплюючої вистави, всі присутні об’єдналися навколо “Доріг України” для написання диктанту. Авторкою цьогорічного тексту під назвою “Дороги України” – поетеса, авторка прозових творів та лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав диктант актор театру та кіно, який зіграв одну з головних ролей у фільмі “Довбуш”, Олексій Гнатковський. Це був дуже хвилюючий текст, який розчулив мільйони сердець українців. Кожен зміг уявити свою дорогу до рідного дому, згадати цінності та пріоритети нашої запеклої та незламної боротьби.
Останнє речення від диктора, перевірка тексту, роботи в конвертах надіслані на перевірку до Українського радіо, і ми чекаємо на гарні результати диктанту. Але, за будь-яких обставин, всі учасники цього флешмобу вкотре довели, що мова – це потенціал українців та їхня гордість, мова єднає! На завершення заходу відомий журналіст Сергій Єременко побажав студентам збагачувати свій досвід, рухатися без страху вперед, не боятися власних помилок, проявляти настійливість та випробовувати себе в житті.
Дякуємо засновникам, організаторам, учасникам дійства, що ми об’єдналися, поспілкувалися, написали диктант і чудово провели разом час. Нехай цей день завжди нагадує нам бути сильними та згуртованими, адже лише разом ми можемо забезпечити та вибороти майбутнє, про яке мріємо.
Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Збройним силам України. Віримо, що наші мужні захисники та захисниці здобудуть перемогу. Миру, добра і процвітання нашій прекрасній Вітчизні!