ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ ВИКОНАНО!!!

NOVINI_9_0

Турецька Республіка, як країна, що динамічно розвивається в усіх напрямках економічного та соціокультурного дискурсу, створює перспективи для дослідження її історичних, етнографічних пріоритетів, моделює зацікавлення іноземців її багатим культурним спадком, фольклорними традиціями, архітектурними та філософськими надбаннями.

Міжнародна співпраця Університету Башкент, провідного навчального закладу Туреччини, має полівекторний характер. Стратегічне партнерство з ТНУ імені В.І. Вернадського визначається перспективами розбудови солідарних проектів медично-технологічного профілю, взаємними інформаційними обмінами у царині культурології, дослідження спільного історичного минулого, активізацією актуальних питань сучасної тюркологічної галузі.

Студенти 2-го курсу спеціальності «турецька мова і література» упродовж 10 днів отримали гарну нагоду відчути на собі весь «тягар» професії тюрколога під час проходження перекладацької та культурологічнчної практик на базі Літньої школи з актуальних проблем сучасної тюркології на початку липня 2019. Університет Башкент організував зазначену літню школу винятково для студентів ТНУ імені В.І. Вернадського. Актуальні питання синтаксису і морфології турецької мови, літературні традиції турецького народу, феноменальна культурна парадигма, історичні взаємозв’язки українців і турків переплелися у єдину інформаційно-методичну систему, що стала основою для проведення практики наших студентів.

Виснажливе навчання і широка культурна програма поєднувалася з «зануренням» у мовну стихію турецького лінгвокультурного простору. Знання, отримані на лекціях, студенти мали можливість верифікувати під час участі у насиченій екскурсійній програмі. Сакральний для кожного турка меморіальний комплекс Аниткабір, провідні музеї столиці, мистецькі виставки Анкари, мечеті та нещодавно відреставровані історичні райони з їх неповторною культурно-художньою атмосферою – важливі анкарські локації на маршрутах наших студентів вулицями турецької столиці. Та головне – відкритий доступ до спілкування, удосконалення мовної компетенції, чітко окреслена перспектива для подальших порівняльних досліджень, реалізації набутого досвіду та підвищення мотиваційних чинників для самовдосконалення.

Університет Башкент є лідером освітнього простору Турецької Республіки. Ультра сучасні технології навчання та проекти з підвищення мотивації студентів до соціокультурної діяльності, концептуально виважена політика наукової громади і потужна ресурсно-дослідницька база, найбільша у країні студентська бібліотека – це далеко не повний перелік чеснот, які притаманні башкентцям. Розуміння необхідності постійного перебування у центрі динамічних процесів освітньої галузі стимулює розробку перспективних проектів співпраці з провідними університетами світу, зокрема і з Таврійським національним університетом імені В.І.Вернадського.

Та найбільше зігрівало практикантів з України тепло душі і непідробна щирість господарів літньої школи. Наші студенти ще раз переконалися, що турецька гостинність – то глибокий етнічний концепт, що сформувався століттями і перебуває на найвищій стадії свого синергетичного розвитку.

Підвойний Володимир