НАТО І УКРАЇНСЬКА МОЛОДЬ

NOVINI_9_0

12 квітня 2019 року в стінах Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського відбулася зустріч із президентом Молодіжного центру Атлантичної ради України – Оксаною Григор’євою та віце-президентом Атлантичної ради України – Олегом Кокошинським.

 

Що таке НАТО, взагалі? Яка його історія, мета, діяльність? Чому тема, пов’язана із євроатлантичною інтеграцією важлива для українців саме зараз? На ці та інші важливі запитання намагався відповісти Олег Кокошинський. Він зазначив, що наразі йдеться про доленосний вибір України: чи бути в альянсі? 

 

Альянс сьогодні є унікальною, найкращою і найбільш ефективною формою об’єднання. Жодна країна не вийшла з організації до сих пір. Більше того, є постійна черга з тих, хто хоче приєднатися. Адже НАТО – це можливість гарантувати безпеку», – сказав Олег Кокошинський підкресливши, що  головна вимога НАТО – всі конфлікти вирішувати мирним шляхом, а головний принципом – принцип мушкетерів: один за всіх, і всі за одного.

 

Гості розповіли історію заснування Представництва в Україні у 1999 році. 22 вересня 2015 року було підписано Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус представництва НАТО в Україні, яка визначила, що майбутнє Представництво складатиметься з Офісу зв’язку НАТО та Центру інформації та документації НАТО, як двох окремих складових. Угода ратифікована 4 лютого 2016 року.

 

Офіційно Представництво НАТО в Україні утворене 1 березня 2016 року, в день набрання чинності Законом про ратифікацію Угоди.

 

Приміщення Представництва урочисто відкрите 10 липня 2017 року, за участі генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. За словами Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Ценцадзе:  «НАТО вперше створює таке унікальне дипломатичне представництво в країні-партнері, яка має особливий статус. В жодній іншій країні-партнері такого повномасштабного дипломатичного представництва НАТО не існує».

Оксана Григор’єва познайомила студентів із проектом «Аліанте».

 

Це щорічний міжнародний учнівський конкурс, який започатковано в 2000 році чеською асоціацією “Ягелло 2000” для визначення знань про міжнародну безпеку та НАТО серед школярів та студентів. Україна ж створила свою версію цього конкурсу у 2004 році.

 

Незважаючи на зміну зовнішньополітичного курсу України, проект «Аліанте» існує досі. І це, мабуть, єдиний конкурс про НАТО, який проводиться серед української молоді зараз. Однак,з невідомих причин, кількість учасників зменшилась. Тому пані Оксана активно запрошує приєднатися до проекту тих, хто не боїться труднощів та хоче щось змінити.

 

Студенти – журналісти з особливою увагою слухали гостей і задавали їм питання, так як тема безпеки України, особливо, коли у нас Російська Федерація анексувала Крим і на Донбасі гинуть наші хлопці та дівчата, дуже актуальна!

 

Всі присутні дякують керівництву Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського за організацію такої цікавої зустрічім із представниками Атлантичної ради в Україніі і сподіваються на подальші цікаві зустрічі та майстер-класи.

Тетяна Подворняк

Фото Аліни Гирюшти