ТРИДЦЯТА РІЧНИЦЯ ПЕРЕПОХОВАННЯ…

NOVINI_9_0

19 листопада 2019 року виповнилась тридцята річниця перепоховання на Байковому кладовищі в Києві Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого, які загинули в неволі в 19841985 роках на далекому  російському Уралі. Згідно з радянськими законами, останки померлого в’язня не віддавали родині для поховання на батьківщині, доки не закінчиться термін ув’язнення. Отже, навіть після смерті українські дисиденти залишалися бранцями радянського режиму. Перепоховання в рідній Україні відбулось у 1989 році, за мить до незалежністі, яку вони вибороли ціною свого життя і яке стало  значущою  подією для української політичної  нації, що народжувалась. За спогадами учасників тих  подій, більш ніж 25 тисяч людей вийшло на вулиці Києва, щоб провести в останній путь своїх Героїв під синьо-жовтими прапорами.  

Славну естафету вшанування видатних українців, борців за свободу, творців української незалежності сьогодні продовжує Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського (далі – ТНУ). Ректор, викладачі, студенти, зібравшись 19 листопада на місці поховання, на Байковому кладовищі, прибрали могили, поділились цікавими фактами з біографії та спогадами сучасників Василя Стуса, Олекси Тихого, Юрія Литвина.  

В. о. ректора Казарін Володимир Павлович наголосив, що через майже тридцять років вже пост-радянська російська імперія, не змирившись з незалежністю України, здійснює агресію і окуповує та анексує Крим, окремі  території Луганської та Донецької областей. Агресія РФ спонукала  ТНУ евакуюватись із Симферополя в Київ та продовжувати навчання, наукові дослідження студентів, аспірантів як з тимчасово окупованих територій, так з усіх регіонів України. Олена Вінгловська, керівник центру Василя Стуса при ТНУ, професор кафедри міжнародного та конституційного права, підкреслила, що видатних українських націоналістів Василя Стуса, Олексу Тихого, Юрія Литвина об’єднувало і те, що вони, як і багато студентів ТНУ, – корінням з Донбасу, були членами Української Гельсинської групи, правозахисниками, стали одними із перших борців в Україні за вже проголошені міжнародним співтовариством права і свободи людини і громадянина.

Також Стус, Литвин, Тихий були високоосвіченими людьми, науковцями і літераторами. Тож символічно, що церемонію вшанування пам’яті видатних українців, дисидентів завершили  покладанням квітів і віршами Героя України Василя Стуса, які прочитали студентки 4 курсу Гуманітарного інституту ТНУ Роменська Марина та Ярмолюк Ольга.

Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського продовжує славні традиції вшанування пам’яті Героїв.