ЯРОСЛАВ ПАПУГА ПРЕЗЕНТУВАВ СВОЮ ПЕРШУ КНИГУ

NOVINI_9_0

28 лютого cтуденти-журналісти були присутні на презентації книги Ярослава Папуги «Змова Мовчання» , яка відбулася у національному музеї “Меморіал жертв Голодомору”

 

Презентація книги розпочалась виступами почесних гостей: Олесі Стасюк – кандидата історичних наук, генерального директора Національного музею “Меморіал жертв Голодомору”, Олега Філюка – історика, музеєзнавця, власника видавництва, яке спеціалізується на історичній науково-популярній та навчальній літературі , Василя Марочко – доктора історичних наук, дослідника теми Голодомору-геноциду. Та головним виступом була промова  Ярослава Папуги – історика та науковця. Він детально розповів про книгу і як  отримував інформацію для її написання. 
 Чому книгу назвали саме «Змова мовчання»? Все тому, що багато країн заходу змовчували це і ніяк не реагували, хоча були масові протести українців за територією СРСР. У книзі описується, як Захід реагував на Голодомор в Україні 1932-1933 років. Але й були поодинокі діячі, які не змогли промовчати, а саме, Гарет Джонс – британський журналіст, який вперше написав матеріал про голодомор та Йохан Лудвиг Мовинкель – керівник Норвегії. Але їх спроби були марними. 

Презентацію завершили словами Мілени Рудницької –  української діячки, яка вперше розповіла про голод на тереторії України – «Великий голод і культурний світ, яка хвилююча тема. У ній, немов у дзеркалі відбивається більшовицька звіряча жорстокість і нечуваний більшовицький обман, безсердечність світу і лицемірство міжнародних взаємовідносин, шляхетні пориви одиниць і наше власне безсилля. Коли вдуматись у цю тему не дає спокою надокучливе питання, чи можна було врятувати від смерті мільйони наших мучеників, бодай частину їх. Якщо можна було, то чому цього не сталось? Хто в цьому винен?»

 

Наприкінці усі присутні мали змогу поставити свої запитання. Одним з цих запитання було “Чому, на Вашу думку,  Захід замовчував існування великої проблеми для суспільства України, тобто Голодомору?”. На що Ярослав Папуга відповів коротко і ясно : “Захід замовчував Голодомор з власних інтересів, тоді Гітлер прийшов до влади у 1933 році та головним ворогом став він, тому багато демократичних країн пішли на зближення з Москвою.”