«Боротьба триває. Університет буде на місці». Ректор ТНУ про можливу реорганізацію кримського вишу

На початку січня в розпорядженні редакції онлайн-медіа «Голос Криму» опинився проєкт розпорядження Кабінету міністрів України щодо реорганізації Таврійського національного університету імені В. Вернадського. Згідно з текстом документа, опублікованого виданням, Міністерство освіти та науки України пропонує реорганізувати ТНУ, приєднавши його до Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 

В інтерв’ю Крим.Реалії ректор ТНУ Валерій Бортняк підтвердив, що така ініціатива в МОН є, щоправда, дізнався він про неї з офіційних соцмереж міністерства у фейсбуці та інстаграмі.

 

«З міністерством контакту немає. На жаль, міністерство працює в односторонньому порядку, не спілкуючись ані з колективом, ані з адміністрацією університету. Минулого четверга ми скерували звернення до Міністерства науки та освіти України і Кабінету міністрів України, що нам стало відомо про реорганізацію ТНУ та просимо відповісти: чи був розгляд цього питання; чи викликали керівників, чи було спілкування зі співробітниками університету та Радою трудового колективу; чи надсилалися необхідні документи до відповідних інстанцій? Ми не отримали відповіді. А 17 січня о 10-й вечора на офіційній сторінці МОН фейсбук та інстаграм було дано коментар, що ТНУ буде приєднано до «Києво-Могилянської Академії».

 

Така реорганізація, вважає Бортняк, можливо, викликана прагненням МОН України скоротити кількість вишів через те, що в країні зменшилася кількість абітурієнтів. Про це в інтерв’ю The Ukrainians говорив заступник міністра освіти та науки Михайло Вінницький.

 

За його словами, які наводить видання, у 2008 році в Україні працювало близько 350 вишів. В одному вищому навчальному закладі в середньому навчалося близько 6700 студентів. У 2021 році кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них навчалося 3400 студентів.

 

«З кожним роком фінансування установ, які не дотягують до певних критеріїв, зменшуватиметься… Очевидно, що згодом слабші заклади будуть змушені приєднатися до сильніших», – цитує The Ukrainians Вінницького.

 

ТНУ ж, за словами ректора, з кожним роком навпаки збільшував кількість абітурієнтів.

 

«У нас з кінця 2021 року, з моменту, коли я обійняв посаду виконувача обов’язків і мене призначили на посаду ректора, ми зробили моніторинг та з’ясували, що на перший курс ми набрали 550 осіб. 2022 року ми набрали на перший курс приблизно 740 осіб. 2023 року у нас на першому курсі вже було 950 осіб. На сьогодні у нас навчається понад 3 тисячі людей. Вільні місця є, і МОН використовує це як один з аргументів. Але цю позицію не аргументовано, оскільки ТНУ з року в рік має позитивну динаміку», – зазначив Валерій Бортняк.

 

Він припускає, що за можливою реорганізацією можуть стояти й інші завдання, не пов’язані з покращенням освітнього процесу.

 

«Нам усім відомо, що ТНУ розташований у центрі Києва, на Печерську, де є деякі території та корпуси, які Міністерство освіти і науки України, можливо, передаючи «Києво-Могилянській академії», використовує на свою користь. Йдеться про території, які можуть бути забудовані. Конкретне місце – вулиця Джона Маккейна, 33, де зараз розташований ТНУ. Ще є одна адреса на Куренівці. Там розміщується Інститут природокористування та економіки. Це пам’ятка культури і мистецтва», – розповів Валерій Бортняк.

 

Реорганізація, а фактично ліквідація ТНУ буде серйозним ударом по престижу України та її боротьбі за повернення Криму, вважає Валерій Бортняк. ТНУ ім. В. Вернадського – єдиний виш, переміщений з анексованого Криму.

 

Робота ТНУ на материку розпочалася у 2016 році. В університеті готують кадри, зокрема зі знанням кримськотатарської мови, для роботи на Кримському півострові після його повернення під українську юрисдикцію.

 

Це «сполучна ланка, що залишилася між Кримом і Києвом», виш, який готовий «після перемоги повернутися до Криму та надавати якісні освітні послуги і відновлювати їх у Криму», стверджує Валерій Бортняк.

 

«Боротьба триває. ТНУ буде на місці і буде тим місцем, яке надає якісні освітні послуги, це, по-перше. По-друге, це той університет, який в освітньому просторі воює за Крим, за те, щоби Крим залишився в Україні. Якщо ми допустимо той варіант, що буде розпорядження Кабінету міністрів України, обов’язково будуть підготовлені позови до суду про зупинення дії (розпорядження) та відновлення права на існування ТНУ», – повідомив ректор.

 

На захист ТНУ виступили представники української громадськості та експертної спільноти. Вони звернулися до президента України, Кабінету міністрів України та «рішуче засудили спробу ліквідувати Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського». Автори звернення зазначили, що «у разі ухвалення рішення про ліквідацію ТНУ, це буде сприйнято громадянським суспільством, у тому числі громадянами України на тимчасово окупованих територіях, як один із кроків влади України щодо відмови від деокупації та реінтеграції території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя».

 

Крим.Реалії скерували запит до Міністерства освіти та науки України з проханням прокоментувати ситуацію. На момент публікації матеріалу відповідь редакція поки що не отримала.

 

За матеріалами Крим.Реалії

https://ua.krymr.com/a/tavriyskyi-natsionalnyi-universytet-kyiv-reorhanizatsia/32788343.html