ДЕНЬ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО ПРАПОРА ТА УРОЧИСТИЙ ЗАХІД ПРИСВЯЧЕНИЙ ЦІЙ ПОДІЇ В СТІНАХ ТАВРІЙСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ В.І. ВЕРНАДСЬКОГО

Вітаємо наших друзів кримських татар із Днем кримськотатарського прапора, Kök Bayraq – блакитне полотнище із жовтим гербом (тамгою) у верхньому лівому куті, і сьогодні Kök Bayraq також шанується українцями та друзями України в усьому світі  як один із символів опору російській окупації Криму.

У нашому спільному шляху досягнення справедливості, визнання та рівноправ’я, ми підтримуємо вас на всіх рівнях. Ви – незламний народ, що зберіг свою культуру, мову та традиції віками. Ваша витривалість, сила духу та рішучість вражають нас і надихають. Нехай День Прапора стане нагадуванням про вашу непохитну віру в свої цінності та незламність духу. Сьогодні ми вкотре разом наголошуємо: Крим – це Україна! Qırım – bu, Ukraina! Разом ми наближаємо день, коли український та кримськотатарський Прапори Свободи знову замайорять над вільним українським Кримом!

У понеділок, 26 червня 2023 року, в стінах Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського відбулися урочистості, присвячені  Дню  кримськотатарського прапора. Офіційна частина розпочалася з хвилини мовчання на вшанування полеглих Захисників та Захисниць України, та виконання Державного Гімну. Під звуки гімну кримських татар в  залу внесли прапор кримськотатарського народу. Всі голоси об’єднуються, а наші прапори майорять поруч, так вони символізують нашу незламну волю та прагнення до свободи. Нехай дух Дня прапора кримсько-татарського народу буде з нами завжди, сьогодні – це  нагадування нам цінувати та шанувати внесок один одного в нашу спільну боротьбу з окупантом.

 

 

Урочисте відкриття заходу провів проректор з науково-педагогічної діяльності та інноваційного розвитку ТНУ імені В.І.Вернадського Олександр Бессараб, який привітав всіх присутніх та висловив свою підтримку і повагу до кримськотатарського народу. Він наголосив на важливості розуміння та відзначення культурних традицій різних етнічних груп, що сприяє розширенню нашого світогляду та зміцненню міжкультурного діалогу. Чіткий меседж в промові: «Два прапори, одна країна – це наша спільна мета, яку ми досягатимемо разом». Зі словами до присутніх: «Не важливо, якою мовою ми розмовляємо, українською чи кримськотатарською, хто ми за національністю, яку релігію сповідуємо – ми завжди повинні бути людьми. Адже від того, якими будемо ми й наші діти, залежить світ» – звернувся Мустафа Аметов, радник меджлісу кримськотатарського народу з питань кримськотатарської мови. І на завершення урочистої частини Дня прапора кримськотатарського народу в нашому університеті, було запрошено на сцену  – головного хормейстера Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, Сусанну Карпенко, яка виконала у своїй авторській інтерпретації кримськотатарську народну пісню «ГезеЇм яли-яли» (Як піду я бережком). Сусанна Карпенко має багаторічний досвід у виконанні традиційної та сучасної музики. Її творчість вразила глядачів і гостей своєю виразністю, емоційністю та вмінням передати глибину кримськотатарської культури через музику. 

Після закінчення офіційної частини урочистостей усі бажаючі були запрошені відвідати Кримськотатарський культурно-освітній центр «БєрєкЄт», метою якого є збереження і пропагування кримськотатарської культури, який пропонує різноманітні програми, заняття та культурні заходи для всіх охочих. У приміщенні центру була організована майстерня кримськотатарського рукоділля, усі запрошені брали участь у створенні декоративного панно у традиційній  кримськотатарській техніці шиття та  мали можливість створити власні орнаментальні композиції зі знаків кримськотатарського орнаменту «ОрьнЕк». Оформлена надзвичайно атмосферна фотозона  зібрала чимало охочих зробити світлини у елементах національного вбрання кримських татар.  Завдяки всім, хто прийшов та приєднався до нас у цей день, ми залишимося з незабутніми спогадами та враженнями. Наш університет є платформою для взаємодії різних культур і народів. Ми віримо в силу розуміння та співпраці, які ведуть до побудови мирного та гармонійного світу «через терни до зірок». Захід Дня прапора кримськотатарського народу нагадує нам про значення солідарності, толерантності і спільної відповідальності у створенні справедливого та багатогранного світу.

Дякуємо всім, хто прийняв участь у заході та долучився до святкування.