ЛІТНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА ОНЛАЙН-ШКОЛА З КРИМСЬКОТАТАРСЬКОЇ ГУМАНІТАРИСТИКИ «NAR» ДЛЯ УЧНІВ 8-11 КЛАСІВ

13 червня 2023 року  розпочала свою роботу літня Всеукраїнська  наукова онлайн – школа з кримськотатарської гуманітаристики «NAR» для учнів 8-11 класів у Малій академії наук України.
Перший день відкриття «Літньої школи» символічно відбувся саме у нашому кримськотатарському культурно-освітньому центрі “Бєрєкєт”,  створеному на базі Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського командою громадської організації “Алєм”  в рамках проєкту «Сенси, що об’єднують» – проєкт реалізований за підтримки уряду Швейцарії.
Мала академія наук України, Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського та команда ГО «Алєм» – загальними зусиллями створили незабутнє навчальне середовище для учнів загальноосвітніх шкіл з усіх куточків України, щоб у захоплюючій інтерактивній формі ознайомити та передати юним дослідникам знання про кримськотатарську мову та нематеріальну культурну спадщину корінного народу України – кримських татар. Талановита викладачка кафедри східної філології Афізє Емірамзаєва ТНУ імені В.І.Вернадського,  провела для учасників «Літньої школи» майстер-клас «Nağış/Вишивка», занурила у чарівний світ кримськотатарської вишивки та орнаментів Орьнек, познайомила з унікальними техніками гаптування золотими нитками. Таміла Сеітяг’яєва, кандидатка філологічних наук, старша викладачка кафедри східної філології Таврійського, методист ІІ категорії лабораторії культурної освіти та гуманітарних дисциплін, провела інтерактивне заняття «Кримськотатарська мова для вільного спілкування».

Учасники “Літньої школи” мали можливість не тільки досліджувати кримськотатарську мову та вишивку, але й спілкуватися з експертами, задавати питання та обмінюватися ідеями з однодумцями. Це дало їм змогу поглибити свої знання та відчути себе частиною культурного співтовариства. Разом ми відкриваємо нові перспективи для молоді, демонструючи їм унікальні можливості для дослідницької роботи, генерації інноваційних ідей і наукових проєктів, які допоможуть нашій країні в майбутньому зберігати свою ідентичність  та культурне  розмаїття!