КРИМ: ІСТОРІЯ БОРОТЬБИ

NOVINI_9_0

21 листопада у стінах Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського відбулося засідання круглого столу на тему «Кримський Євромайдан: євроінтеграція vs російська окупація». Захід був приурочений до п’ятої річниці початку перших протестів на Майдані Незалежності у Києві і в Криму, які вже 1 грудня вилилися у Революцію Гідності.

На заході були присутні почесні гості: безпосередні організатори й учасники тих подій у Криму: Ескендер Барієв, Ольга Скрипник, Євген Новіцький, Сергій Ковальський, Артем Чийгоз, Андрій Щекун, Осман Пашаєв та інші. Модератором на заході булла Євгенія Горюнова – доцент кафедри філософії, політології та культорології нашого університету.

Круглий стіл проходив у манері дружнього спілкування учасників. Під час заходу кожен гість мав можливість розповісти про свої спогади, думки, висновки з тих подій. Слухали, спостерігали та записували їх спогади студенти нашого університету: журналісти, політологи та філологи. Перше слово мав Андрій Щекун – ветеран кримського Євромайдану, який розповів про першу акцію протесту під стінами Представництва Президента України в Криму.

«Саме під час цієї акції було обрано чотирьох провідників кримського Євромайдану: це були саме Андрій Щекун, Сергій Ковальський, Ісмаїл Ісмаїлов та Сергій Мокрелюк. Хтось працював з суспільством, хтось з партіями, хтось займався молоддю. Феномен кримського Майдану полягає в тому, що на той момент усі проєвропейські українські партії, виступили єдиним фронтом, що дозволило консолідувати активістів. В результаті кримчани виходили на акції під трьома прапорами: України, ЄС та Криму».

Як стверджує Ольга Скрипник, керівник «Кримської правозахисної групи», боротьба за Крим досі триває й триватиме ще довго – до кінця повної свободи Криму від російської анексії. Артем Чийгоз та Ескендер Барієв висловили переконання, що Крим можна повернути до України лише дипломатичним шляхом.

На заході поширювалися газети «Кримська світлиця», яка регулярно розповідає читачам про окупацію Криму – відомі й не дуже відомі факти.

По закінченню учасники круглого столу подякували один одному за участьу «круглому столі» та журналістів і студентів за зацікавленість темою обговорення.

                                                                                                                                            Олександр Радковський