МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ПУТІНСЬКІ ВІЙНИ У СХІДНІЙ ЄВРОПІ: ПОСТ-КРИМСЬКА РЕАЛЬНІСТЬ»

NOVINI_9_0

У вівторок, 19 березня, Таврійській національний університет імені В. І. Вернадського, Центр глобалістики «Стратегія XXI» у партнерстві з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні провели міжнародну конференцію «Путінські війни у Східній Європі: пост-кримська реальність», присвячену 5-річчю супротиву окупації Криму. З вітальними промовами виступили народний депутат України, голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко, ректор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Володимир Казарін, керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн та президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

У якості спікерів запросили експертів соціальних ініціатив, професорів вишів, політичних аналітиків, громадських і церковних діячів, працівників засобів масової інформації з України, Білорусі, Естонії, Сербії, Чехії, РФ. У форматі чотирьох панельних дискусій вони обговорили гібридні загрози пост-кримської політики РФ для нових незалежних держав, силові аспекти російської політики в Азово-Чорноморському регіоні, регіональні особливості гібридної агресії РФ і гуманітарні інструменти спротиву гібридній агресії.

Розглянувши проблеми, що виникли у результаті окупації та порушення Росією міжнародного права, значення і наслідки агресивних дій російських ВМС у Керченській протоці, інструменти легалізації Росією статусу захоплених територій, експерти підкреслили необхідність розгляду безпекової ситуації у Східній Європі з точки зору гібридних загроз незалежності держав, що колись входили до російської зони впливу. Було наголошено на токсичності наративів російської пропаганди і необхідності не лише активного використання власних наративів, а й розбудови державних інститутів і громадянського суспільства, здатних захистити національні інтереси.

 Ріана Абдулаєва