НАШІ СТУДЕНТИ ВІДВІДАЛИ УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ МІЖНАРОДНОГО НАУКОВОГО ФОРУМУ « УКРАЇНА В ЕПОХУ ГОЛОДОМОРУ: ВЛАДА, ОПІР, ІДЕНТИЧНІСТЬ»

     23 листопада 2023 року  студенти Навчально – наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського  спеціальності «Політологія», «Історія та археологія»  відвідали урочисте відкриття  Міжнародного наукового форуму « Україна в епоху Голодомору: влада, опір, ідентичність», що відбулося  в Національному центрі «Український Дім». Форум, присвячений проблемам вивчення й популяризації знань про Голодомор-геноцид українського народу, триватиме до 25 листопада. У фокусі Форуму – комплекс наукових проблем, пов’язаних із осмисленням багатовимірного феномену опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду, а також обмін ідеями щодо популяризації наукового знання про Голодомор – геноцид Українського народу в публічній історії та шкільній історичній освіті.

     Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв  зачитав звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників та організаторів форуму. Глава держави акцентував на тотожності тоталітарної сталінської системи і нинішньої путінської росії. Він підкреслив, що дослідження з теми Голодомору-геноциду відкриватимуть очі багатьом у світі на злочинну суть тоталітарних режимів.

     «Бажаю учасникам шановного зібрання плідної роботи і вагомих результатів. Вони допомагатимуть Україні та цивілізованому світові стати сильнішими в питаннях боротьби з тиранією, відстоювання миру та справедливості», — написав Президент.

 У своєму виступі  голова Українського інституту національної пам’яті, Антон Дробович, зауважив на  важливості не лише пам’яті, але й якісних  академічних дослідженнях щодо Голодомору-геноциду, презентуючи цю тему, ми маємо можливість побудувати об’єктивну картину минулого, яка служитиме запорукою наших майбутніх рішень. Саме на основі  академічних досліджень, які засновані на фактах та документах, ми маємо об’єктивно  висвітлити цю трагічну сторінку  історії України для світового історичного розуміння,  спільними зусиллями  маємо піднімати тему Голодомору на міжнародних платформах, робота з популяризації історичної правди про Голодомор-геноцид  перетинає кордони і є світлом пам’яті на міжнародній арені.

 

     Форум, до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років, присвячений проблемам вивчення й популяризації знань про Голодомор-геноцид українського народу, триватиме до 25 листопада