ПІДТРИМКА СТУДЕНТСТВА З ТОТ: ПРОБЛЕМИ І РЕСУРСИ МІСЦЕВИХ ГРОМАД

NOVINI_9_0

25 квітня у Міністерстві молоді та спорту України студенти і викладачі Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського взяли участь у роботі круглого столу “Стан реалізації молодіжної політики з підтримки студентів з тимчасово окупованих територій та студентів-ВПО”.

 

На початку роботи круглого столу заступник міністра Мінмолодьспорт Олександр Ярема засвідчив, що підтримка студентів з тимчасово окупованих територій сьогодні є одним з пріоритетів державної молодіжної політики і закликав усі зацікавлені організації долучитися до розробки і проведення заходів з її реалізації.

 

Радник Міністра молоді та спорту, доцент кафедри слов’янської філології та журналістики ТНУ імені В. І. Вернадського Гаяна Юксель звернула увагу на головні питання у роботі з студентами-переселенцями. А саме: допомогу з психологічної адаптації, створення гармонійного соціального середовища, патріотичне виховання, умов для здобуття освіти у вищих навчальних закладах тощо.

 

На круглому столі відбулась презентація та обговорення аналітичної частини проекту «Громадський супровід інтеграції студентської молоді з числа ВПО і студентів з тимчасово окупованих територій у приймаючі громади Київської, Львівської, Харківської та Херсонської областей». Керівник проекту Дмитро Вітвіцький повідомив, що проведене дослідження дозволило виокремити типові психологічні, правові, побутові та соціально-економічні  проблеми, з якими стикається студентство з тимчасово окупованих територій, а також з’ясувати, що поки що, на жаль, органи місцевого самоврядування і профільні департаменти ОДА не приділяють достатньої уваги зазначеній категорії молоді.

 

Подальша робота Круглого столу зосередилась на виробленні пропозицій щодо змістового наповнення пілотної регіональної Програми соціальної згуртованості молодих громад з числа молоді внутрішньо переміщених осіб і місцевого населення. Представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів поділились своїми думками щодо залучення студентства до участі у розвитку територіальних громад.  Зокрема, під час цієї дискусії директор інституту філології та журналістики Світлана Кузьміна наголосила на нагальній потребі налагодження стабільної комунікації між вищими навчальними закладами, установами Мінмолодьспорт і громадськими організаціями з метою створення системи підтримки та індивідуального супроводу студентів-ВПО, особливо на початковому етапі навчання. Також вона привернула увагу до необхідності участі різноманітних культурних ініціатив у процесах соціальної інтеграції молоді з тимчасово окупованих територій до українського суспільного життя.

Альона Чепурко