УРОК, ЩО НЕ МАЄ ПОВТОРИТИСЯ ЗНОВУ

NOVINI_9_0

До Дня пам’яті депортованих народів Криму у Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського пройшла зустріч з представниками кримськотатарського ресурсного центру та правозахисниками

Захід почався з промови проректора Наталії Анатоліївни Іщенко, яка згадала про зв’язок університету з Кримом та визначила роль, що він відіграє у розповсюдженні «кримського питання».

Кримськотатарський ресурсний центр репрезентував фрагмент документального фільму, у якому висвітлюються жахи депортації.

Історик та суспільний діяч Ельвідін Чубаров виступив з доповіддю,відновивши хронологію подій 18−20 травня. Чоловік навів дані зі звітності НКВС, зауваживши: «Згідно з офіційними даними комітету, було депортовано приблизно 194111 чолвік, однак самопереписом дослідники встановили, що кількість значно більша і складає 238500 чоловік».

Григорій Омельченко, генерал-лейтенант, Герой України, розповів про важливість визнання депортації геноцидом, стверджуючи: «Юридичне визначення депортації геноцидом потрібно не мертвим, а живим».

Керівник кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв висловив своє бачення того, чим для нього є день 18 травня: ця дата завжди говорить про подію, від якої постраждалі народи Криму до цих пір не оговтались. Це те,  що не повинно повторитись ніколи!

Ріана Абдулаєва,

студентка ІІ курсу спеціальності «Журналістика»