ВИСТАВКА «ЖЕРТВИ ОКУПАЦІЇ: ШІСТЬ РОКІВ ПО ТОМУ» В ТНУ

NOVINI_9_0

20 лютого 2020 року у Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського було відкрито виставку портретів людей, що постраждали від окупації Криму: загиблих, пропалих безвісті, політв’язнів.

Мета експозиції – привернути увагу суспільства, молоді, державних органів і міжнародної спільноти до ситуації з правами людини на окупованому півострові. У відкритті виставки взяли участь представники КРЦ, адміністрації ТНУ, студенти, викладачі, Колишні політичні в’язні Криму і члени Меджлісу кримськотатарського народу.

Виставку підготувала команда Кримськотатарського ресурсного центру. Захід відкрив Ескендер Барієв, голова Правління цього центру, член Меджлісу кримськотатарського народу. У своїй промові він навів дані про кількість людей, які стали жертвами терору або переслідувань за політичними мотивами у окупованому Криму. Це понад п’ятдесят один загиблий, дев’яносто три пропалих безвісті і сто вісімдесят один політичний в’язень. Ескендер Барієв закликав студентів і викладачів ТНУ залишатись небайдужими і поширювати інформацію про ситуацією з правами людини в окупованому Криму.

Перед присутніми виступив в.о. ректора ТНУ Володимир Казарін. Відзначивши значущість заходу для університету, він наголосив, що вісім випускників ТНУ стали жертвами окупаційного режиму.  Також Володимир Казарін висловив надію, що і у подальшому ТНУ і КРЦ координуватимуть свої зусилля з підтримки на порядку денному кримської теми.

На відкриття виставки прийшли і розповіли свої історії колишні кримські політв’язні: Ільмі Умеров, Ігор Мовенко, Володимир Балух, Ісмаїл Рамазанов. Вони говорили про необхідність боротись за відновлення територіальної цілісності України і всіляко підтримувати громадян України, яких переслідує ФСБ.