ХАКАТОН ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ «ОСВІТАБЕЗМЕЖ»

21 квітня 2024 року в  Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського спільно з громадською спілкою «Асоціація молодих ВПО України»  було проведено один із найпотужніших заходів у сфері освіти – Хакатон внутрішньо-переміщених закладів вищої освіти «ОСВІТАБЕЗМЕЖ», який спрямований на всебічну та повну підтримку релокованих закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій України.

 

 Захід ініційований за підтримки благодійного фонду Петра Порошенка.

 

За період широкомасштабної збройної агресії росії проти України, із зони бойових дій,  були вимушені  переміститися  в пошуках безпечних куточків та адаптуватися в нових реаліях сьогодення  десятки закладів вищої освіти.

Це неабиякий виклик для університетів та їхніх колективів,  вони демонструють неймовірну силу та волю до відродження, не забувають своїх коренів, продовжують розвиватися та виховувати молоде покоління, надають змогу їм отримати якісну освіту. 

 

Наразі такі університети є великими навчальними центрами, що приймають студентів зі всіх куточків країни.

Під час Хакатону було розглянуто та вирішено ключові питання, які пов’язані з діяльністю ЗВО-переселенців.

Учасники обговорили різноманітні аспекти даної проблематики та розглянули проєкти, запропоновані студентами, які згодом будуть реалізовані;  це і фінансова підтримка, експертні консультації, технічне забезпечення, всебічна допомога для втілення ідей у життя.

У вітальній промові на заході Голова Фонду “Порошенка”, депутат Київської міської ради – Марина Порошенко наголосила на важливості подібних заходів для стратегії подальшого повернення університетів на деокуповані території.

 

Висловили свої вітання всім  учасникам Хакатону: проректор з навчальної роботи, кандидат технічних наук, доцент ТНУ імені В.І. Вернадського – Володимир  Ноженко, Голова ГС “Асоціації молодих ВПО”- Аркадій Петросян, Голова ГО “ВГО Солідарна Молодь”, Депутат Київської міської ради – Дінара Габібуллаєва.

Панельна дискусія на тему «Вплив релокованих ЗВО на інтеграцію ВПО: погляд студентів» в рамках Хакатону стала важливим кроком у розумінні потреб та перспектив студентської громадськості, яка сприятиме подальшому розвитку освітньої сфери в контексті відновлення тимчасово окупованих територій.

На панельній дискусії виступали такі учасники:

  • Модератор: Петросян Аркадій – Голова ГС “Асоціації молодих ВПО”.
  • Бессараб Олександр Володимирович – Проректор з науково-педагогічної діяльності та інноваційного розвитку, кандидат філологічних наук ТНУ імені В.І.Вернадського
  • Балалаєва Олена Юріївна – Декан факультету інформаційних технологій ДВНЗ “Приазовський державний технічний університет”.
  • Кіріцева Олександра – Донецький національний медичний університет в.о. Голови студентського самоврядування медичного факультету №2
  • Вони поділилися своїм досвідом та експертними знаннями, сприяючи розумінню та вирішенню актуальних проблем.

Менторів заходу представив Юрій Давиденко – Голова ГО “Заходи”, Депутат Маріупольської районної ради.

Ірина Шатохіна – Голова організації “European Democrat Students”,

на панелі “Лобізм – Сила європейського студентства обговорила з учасниками роль студентського лобізму в процесах формування політики та впливу на прийняття рішень в Європейському просторі.

 

На етапі заходу  “Презентація Ідей” учасники представляли свої напрацювання та концепції проєктів.

Серед учасників були студенти, викладачі, представники різних організацій та інші зацікавлені особи, які обмінювалися думками, отримали зворотний зв’язок та можливість підтримати та розвинути ідеї інших.

Учасники заходу продемонстрували високий рівень творчості, ентузіазму та готовності до співпраці.

Зусилля всіх присутніх були зосереджені щодо вирішення  освітніх потреб внутрішньо переміщених учасників освітнього процесу.

 

Хакатон “ОСВІТАБЕЗМЕЖ” став кроком до створення майбутнього, де освіта є ключовим фактором для підтримки миру, розвитку молодіжного потенціалу для відродження нашої країни.

 

Щира подяка всім учасникам, які брали активну участь у обговоренні та вирішенні важливих питань, щоб після повернення на підконтрольні Україні території переміщені Університети стали якісними центрами європейської освіти в своїх рідних містах.

Слава Україні! Героям Слава! Разом до Перемоги!