«ЮРТА НЕЗЛАМНОСТІ»: ІСТОРИЧНА ПАМʼЯТЬ УКРАЇНСЬКО-ТЮРКСЬКИХ ВІДНОСИН

19 квітня студенти та викладачі Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського мали змогу відвідати казахську «Юрту незламності» та побувати на лекції історика-азербайджаніста, кандидата історичних наук, доцента Олега Романовича Купчика. Захід був присвячений річниці таємного зібрання студентів-мусульман (17 квітня 1913 року), яке було ініційоване студентами-азербайджанцями міста Києва та зіграло важливу роль в історії українсько-тюркських відносин та участі студентів-азербайджанців у громадському та культурному житті українського суспільства на початку ХХ століття. Модерувала лекцію кураторка українсько-тюркських проєктів Марина Гончарук.

 

«Ми зібрались у «Юрті незламності» на лекцію, яка допоможе нам активізувати питання історичної памʼяті українсько-тюркських відносин, оскільки 17 квітня 1913 року відбулось таємне зібрання студентів-мусульман. І ця подія була дуже знатовою», – зазначила модераторка.

 

Сергій Нагорняк поділився історією заснування проєкту «Юрта незламності» та казахських відносин між Україною. У рамках проекту встановлено сім казахських традиційних пересувних жител (юрт), які виконують функцію пункту обігріву, а також слугують місцем проведення різноманітних тренінгів, майстеркласів для дітей та дорослих.

 

Історик-азербайджаніст – Олег Купчик – розповів всім присутнім про діаспору студентів з Азербайджану, таємне зібрання, яке в подальшому відіграло важливу роль, але й понесло за собою важку долю для учасників – арешт і вічне замовчування цієї події. Щоб Україна дізналась про це, історику довелось перевернути безліч архівів, адже про зібрання студентів-мусульман майже ніхто не знав і досі мало хто знає.

 

Нам, українцям, важливо порушувати питання, що стосуються історії нашого минулого й, безперечно, нашого майбутнього. Адже тогочасні події віддзеркалюються на нашому сьогодненні. І про це варто говорити. Ця лекція стала важливим внеском для розвитку молоді, які зацікавлені в долі України. Дякуємо спікерам за чудову можливість гарно провести час, а головне – з користю.