МАЙСТЕР-КЛАС ВІД ЖУРНАЛІСТА ОЛЬГИ КАРАСЬ

NOVINI_9_0

22 березня, до студентів інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського завітала з майстер классом колишня студентка наших нинішніх викладачів журналістики – Анжеліки Костянтинівни Досенко та Олександра Володимировича Тур’яна,  журналіст Ольга Карась.

 

Майстер-клас Ольги дав можливість майбутнім журналістам і філологам дізнатись багато цікавого про таку професію як «журналіст» і навіть трошки спробувати себе у цій ролі вже зараз.

Головною темою майстер-класу було «Спілкування». Ольга зазначає, що саме вміння вдало комунікувати з людьми – це запорука успіху у професійній діяльності журналіста. Також вона поділилась зі студентами своїм власним досвідом у журналістській діяльності, наводила конкретні приклади і розбирала дії журналіста у тих чи інших ситуаціях.

 

Для обговорення було поставлено два запитання, без яких важко уявити вдале інтерв’ю або коментар: де знайти людину і як вірно почати комунікацію з нею?

 

Ольга розповіла дієвий прийом для пошуку людини, коментар якої або інтерв’ю з якою буде найвдаліше підходити до вашого матеріалу і навіть процитувала так звану формулу Олександра Тур’яна: «А до хати ходили? А сусідів питали? А свідків знайшли?»

 

 Щодо аспекту комунікації ми мали змогу почути дещо нове: журналістка розповіла про те, як правильно входити в контакт з людиною  «online»,  і «offline», а також про те, чого робити взагалі не варто. Ольга наголосила на тому, наскільки важливо дати зрозуміти людині, що вона не тільки потрібна, а й те, що отримає для себе від контакту з вами.

 

Є кілька речей, які варто особливо відмітити з майстер-класу Ольги:

 

– Журналіст завжди повинен називати себе – ім’я, прізвище та ЗМІ – це займає всього кілька  секунд;

– Якщо ви отримали контакт цієї особистості від третьої особи, то буде дуже гарно згадати від кого саме ви. Так до вас буде трішки більше довіри;

– Ввічливість-це добре, але не коли це занадто: не потрібно починати діалог з вибачення за турботу, а ось подякувати – забувати не слід;

– Цінувати свій і чужий час;

– Особиста подяка – дуже цінується: звичайне «дякую» дає розуміння людині, що ви її цінуєте за те, що вона робить.

 

Також Ольга розповіла свій особистий секрет комунікації – вона намагається не забувати про людину тільки-но як закінчилось інтерв’ю. Корисні контакти – надзвичайно важлива річ у наш час. Зв’язки не передаються, а налагоджуються особисто.

 

Тому аби їх мати, потрібно постійно, або переодично підтримувати зв’язок  із людиною.  Зробити це дуже просто: треба просто приділяти  увагу: привітавши з Днем Народження або із Святом.

 

Студенти  інституту філології та журналістики Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського дуже вдячні Ользі Карась за приділений час і інформацію, яку ми мали змогу почути.

Чітко, лаконічно, зрозуміло та відверто!

Дякуємо і чекаємо ще на Вас у стінах нашого університету.