НАВІЩО УКРАЇНЦЯМ ВИВЧАТИ ЄВРЕЇВ?

NOVINI_9_0

16 квітня в Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського студенти та викладачі отримали змогу відвідати лекцію президента Української асоціації юдаїки Віталія Черноіваненка.

 

Юдаїка або Єврейські студії для сучасної України є галуззю знань доволі молодою. Віталій Віталійович звернув увагу на те, що виникла вона двісті років назад. Лідер української юдаїки дав чітке визначення цього терміну. За його словами юдаїка, це – академічна наука, яка займається вивченням єврейської цивілізації.

 

Протягом лекції акцентувалася увага на вивченні мов. Про це в юдаїці йдеться майже завжди. «Мови треба знати. Людям, які займаються юдаїкою, важко бути замкнутим в одній спеціальності», – каже Віталій Черноіваненко. До відома студентів і викладачів було доведено, як формувалася ця наука, які її осередки нині існують. У нашій країні вивчення юдаїки відродилося близько двадцяти років тому. Історичні долі українців та євреїв склалися так, що ці два народи жили, протягом щонайменше тисячі років, поряд на одній землі. Внаслідок цього історія та культура українського єврейства стала частиною історії та культури України. Дізналися слухачі лекції і про європейські студії як галузь, особливості, здобутки та перспективи. Сьогодні, за підрахунками американських вчених, у світі існує майже 900 коледжів та університетів, де викладаються різноманітні курси з юдаїки.  Упродовж останніх років набули розвитку наукові центри з україноюдаїки у Львові, Дніпропетровську, Харкові.

 

«Юдаїка – наука не проста, це потрібно усвідомлювати, щоб бути компетентним у цій справі», – висловлюється Віталій Віталійович. Він відверто виражає свої емоції з приводу того, що на сьогоднішній день доступним стало вивчення івриту, що впродовж десятиліть було неможливим. А після здобуття Україною незалежності з’явилася змога відновити повноцінне функціонування європейської культури, історії та релігії.

 

Віталій Черноіваненко зазначив, що юдаїка – це частина української історії і спадщини. Ми будемо краще її розуміти, коли вивчатимемо.

 

Присутні на лекції цікавились, чи можуть вони стати членами Української асоціації юдаїки та ставили інші питання.

 

Приємним сюрпризом від лідера асоціації стали книги, котрі тепер будуть знаходитись на полицях університету.

Яна Суховєєва