ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП КОНКУРСУ ЮНИХ ЖУРНАЛІСТІВ «МЕДІА ТА ІННОВАЦІЇ» В ТАВРІЙСЬКОМУ

NOVINI_9_0

11 травня у Таврійському національному університеті імені В. І. Вернадського відбувся фінальний етап конкурсу журналістської творчості для учнів 10-11 класів «Медіа та інновації». Майбутні майстри пера отримали дипломи та сертифікати нашого університету. На школярів чекали два майстер-класи від заслуженого журналіста України Олександра Тур’яна та журналістки Ольги Карась.

 

Подібний захід уперше проведено в стінах Інституту філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського. Конкурс проводили у два етапи: дистанційного та очного (фінального). Під час дистанційного етапу з 10 березня по 25 квітня учасники надіслали свої авторські оригінальні твори (нариси, есе, екранні замальовки, виступи у кадрі, фоторепортажі тощо)  на розгляд журі конкурсу. За результатами дистанційного етапу були відібрані фіналісти: 20 учнів 10-11 класів з Києва, Київської та Житомирської області та міста Севастополя, які були запрошені до Таврійського на фінальні випробування.

 

Фінальний етап конкурсу відкрила директор інституту філології та журналістики, доктор філософських наук Світлана Кузьміна, яка у вітальному слові підтримала прагнення молоді ще за часи навчання у школі опановувати ази професії журналіста і познайомила учасників з особливою історію і місією Таврійського як переміщеного вишу в Україні.

 

Голова оргкомітету конкурсу Олена Попова, завідувач кафедри слов’янської філології та журналістики, кандидат педагогічних наук, представила журі конкурсу та познайомила учасників з регламентом фінального етапу. Упродовж цього дня члени журі конкурсу оцінювали не лише авторські роботи фіналістів, але й спілкувалися з авторами робіт, спостерігали та оцінювали участь фіналістів у майстер-класах.

 

До складу журі конкурсу увійшли: Анжеліка Досенко, кандидат наук із соціальних комунікацій,  Гаяна Юксель, кандидат наук із соціальних комунікацій, Наталя Кущ, кандидат філологічних наук, Мирослава Малиш, кандидат філологічних наук, Олександр Гарачковський, студент магістратури ТНУ із спеціальності «Журналістика»

 

Голова журі конкурсу – заслужений журналіст України, кандидат психологічних наук Олександр Тур’ян провів із фіналістами майстер-клас “Чотири способи отримання інформації”, під час якого з властивими йому харизматичною манерою і почуттям гумору, розклав по поличках основні поняття журналістики, доступно роз’яснивши, хто такий журналіст, чим він займається та яким чином отримує інформацію. Кожне поняття ілюструвалося прикладами з практичної діяльності самого Олександра Володимировича – досвідченого журналіста, за плечима якого значний досвід у кримінальній, військовій та екстремальній журналістиці. Ця зустріч  не залишила нікого байдужим і посилила зацікавленість у фаховому навчанні.

 

У цей день фіналістів чекав ще один майстер-клас від журналістки Ольги Карась «Медіаобраз – стан зміненої свідомості», під час якого фіналісти і вчилися, і тренувалися, і себе виявляли: низка оригінальних інтерактивних завдань розгорталися навколо ключової ідеї майстер-класу: «У кожного тексту є метаКожне слово розкриває світосприйняття людини. Чим різноманітніші слова у вашому лексиконі, тим більш насиченим стає й ваше життя». Ольга Карась, журналістка холдингу “ПрАТ «Сьогодні Мультімедіа» “, організатор медійної платформи “Жажда”, колишній головний редактор сайту “Бурда Стайл Україна»,  надихнула багатьох учасників розпочинати день з активізації свого пасивного словникового запасу, починати хоча б найпростіших вправ на пошук синонімів  до будь-якого слова, записувати на аркуші та використовувати їх у повсякденному житті. Зацікавлені старшокласники довго не відпускали журналістку, перетворивши завершення майстер-класу на справжню прес-конференцію із безліччю цікавих запитань.

 

Під час перерв на брейк-каву фіналісти-старшокласники мали можливість спілкуватися із студентам Інституту філології та журналістики, а також отримати нові важливі контакти для професійного самовизначення та вибору місця здобуття професії.

 

Фінальний етап завершився нагородженням учасників та переможців конкурсу.

Урочисту процедуру нагородження провела директор Інституту філології та журналістики Світлана Кузьміна. Кожен з фіналістів отримав книжку Сергія Тихого «Перемагають лише переможці», а також сертифікат ТНУ імені В. І. Вернадського та можливість подальшої участі у творчих проектах разом із студентами в університетській медіа-студії, відвідувати заходи професійної майстерності, зокрема екскурсії до провідних ЗМІ міста Києва, майстер-класи, тренінги тощо.

 

Кожен з членів журі висловив подяку всім, хто взяв участь у конкурсі. Мирослава Малиш наголосила, що журі мало задоволення оцінювати роботи по-справжньому талановитих конкурсантів, проте у визначенні переможців, зверталася увага на авторські одноосібні праці, що відповідають законам жанру. Наталя Кущ наголосила на важливості подальшого удосконалення мовленнєвої культури конкурсантів. Голова журі конкурсу Олександр Тур’ян, вручаючи дипломи та сертифікати учасників, дав експертну оцінку представлених на конкурс робіт.

 

Дипломами І ступеня в номінації “Журналістський текст” нагороджена Полякова Оксана (смт. Гостомель), в номінації “Відеоробота, робота редактора, сценариста” – Журавель Дар’я (м. Київ).

 

Десятикласники київської школи № 304 представили найбільшу кількість робіт на конкурс і майже всі отримали відзнаки.

 

На завершення урочистого нагородження кожен із фіналістів отримав хвилину на висловлювання: кожен по-своєму, і разом з тим всі в одному ключі, наголошували на важливості участі у конкурсі, на відкриттях, зроблених сьогодні, говорили про важливість і далі вчитися працювати у команді, адже завдяки спілкуванню та співпраці можна досягти великих вершин у професійної діяльності. Старшокласники розмірковували про майбутню професію, яка б надихала, розкривала здібності та таланти, а одна з учасниць замислилась над зміною вже обраної професії на журналістику.

 

Конкурс, покликаний  надихнути та зацікавити старшокласників у здобутті професії журналіста, на думку організаторів, треба продовжувати і в наступному навчальному році. А ТНУ чекає всіх зацікавлених у фаховому зростанні на навчання за спеціальністю «Журналістика» у Навчально-науковому інституті філології та журналістики.

 Катерина Глянько