ГІБРИДНА АГРЕСІЯ: АКТУАЛЬНІ УРОКИ

NOVINI_9_0

Що таке гібридна агресія? ? Які головні напрями гібридної агресії? Чому Україна стала жертвою гібридної агресії з боку Росії? На ці та інші запитання відповів історик, політичний експерт, кандидат політичних наук Євген Магда, провівши лекцію у Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського

«Якщо ми будемо співати пісню про важке життя, то не будемо рухатися вперед», – сказав майже відразу Євген. Мало людей про це замислюються, але це правда. Можна знайти подібні до нашого сьогоднішнього становища в історії багатьох країy: політична карта Європи XVIII,XIX та початку XX століття була дуже рухливою, але всі пережили ці тяжки часи і рухаються далі.

Присутні отримали багато цінної інформації про події на сході України та у Криму, причини цих подій. Одна із перших, про яку розповів політолог, – це те, що Росія колекціонує різноманітне посередництво у конфліктах у пострадянському просторі, а Україна за своїми формальними ознаками, територією, кількістю населення та присутністю у міжнародних організаціях є найбільшим конкурентом Росії на пострадянському просторі. Друга причина стосується історичних подій, які відбувалися в період тривалого часу, а зараз знову повторюютьсяРосія намагається використати потенціал України як трамплін для власного розвитку. Це не лише мародерства з вивезенням цілих підприємств з території Донбасу, це не лише захоплення Криму − Росії потрібна вся Україна, всі її ресурси.

Однією із суттєвих причин є наявність слабких ланок, якими в Україні були Крим і Донбас. Чому? По-перше, їм не приділялося належної уваги. Українська влада не врахувала того факту, що Крим з 70 років XX століття був місцем для виходу на пенсію офіцерів усього військово-морського флоту Радянського Союзу. По-друге, Крим постійно перебував в російському інформаційному полі. Треба враховувати ще те, що в Криму і на Донбасі російська пропаганда мала повністю розв’язані руки «Я впевнений, що Росія готувалася до захоплення Криму тривалий час, про це свідчить комплекс дій, який здійснювався на півострові.Одними з видів цих дій були потужні соціальні атаки й фейки в соціальних мережах. Росія хотіла домогтися розчленування України, відрізати її від Чорноморських та Азовських портів, фактично знищити експорт країни. І якби ці плани були реалізовані, то на сьогодні існування України було б під загрозою. Небагато хто з українців помітив, що Україна вистояла перед цимии викликами і що це є серйозним успіх!ом», − наголосив Євген Магда.

Історик відзначив, що у всіх країнах були певні зовнішньополітичні проблеми, але вони усвідомлювали, що вступ до НАТО та Європейського Союзу є для них ознакою цивілізаційних змін, тому вони цей інтерес піднімали на недосяжну височину і завдяки цьому перемагали. У нас зараз цей процес тільки розпочинається, але можна твердо зазначити, що перемога України − це вступ до НАТО чи Європейського Союзу, бо знаменуватиме вихід України зі сфери Російського впливу.

Євген Магда визначив умови динамічного розвитку країни:

1. Покладання на власні сили.

2. Сильна армія та спецслужби.

3. Помісна православна церква, оскільки церква є досить потужним комунікантом.

4. Стратегія повернення Криму та Донбасу, яка не просто проголошена з трибуни, а усвідомлюється багатьма громадянами в рівні «Що я можу зробити для цього?».

5. Деолігархізація, розвиток малого та середнього бізнесу.

6. Чітко говорити про свою мету на міжнародному рівні.

Присутні студенти та викладачі поставили низку запитань лектору – в аудиторіїї точилась дискусія, що свідчить про актуальність окресленої проблеми, зацікавленість аудиторії у глибокому її розумінні та визначенні шляхів розвʼязання.