НАУКОВІ ЧИТАННЯ НА ЧЕСТЬ В. І. ВЕРНАДСЬКОГО

NOVINI_9_0

12 березня 2018 року в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського відбулися 28-і наукові читання, на яких зауважили про вплив Володимира Вернадського на становлення фундаментальної науки в Україні

В. І. Вернадський вшановується не тільки нашою країною, а й міжнародною науковою спільнотою, адже науковець зробив значущий внесок  до розвитку надбань світового рівня. Найвизначнішими працями вважаються такі: «Наукова думка як планетне явище»«Хімічна будова Біосфери Землі та її оточення»«Жива рідина», статті «Ноосфера» та «Історія науки».

Урочисте відкриття почалося зі вступного слова Анатолія Загороднього, віце-президента НАН, голови Комісії НАН України з розроблення наукової спадщини академіка В.І. Вернадського. У рамках заходу наукові діячі репрезентували доповіді, що торкнулися проблем розвитку та збереження спадщини вченого.  Розкриті такі теми, як « Глобалізація ноосфери і перспективи України» (Іван Кириленко), «Проблеми розвитку концепції В. І. Вернадського про ноосферу» (Володимир Радченко), «Концепція  академії наук В. І. Вернадського: 100 років розвитку» (Олексій Онищенка).

В. о. ректора Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Володимир Казарін також взяв участь у заході, виступивши з доповіддю «Таврійський  університет імені В. І. Вернадського як універсальна модель вищого навчального закладу». У змісті доповіді розкрито основні положення та концепції розвитку вищого навчального закладу, яким прагне стати ТНУ. Приділивши увагу міжнародним звʼязкам університету, зауваживши, що дуже важливо розширювати коло інтересів і виходити на світову арену, В. Казарін окреслив перспективи розвитку вишу.

Вшановуючи памʼять одного з найвпливовіших діячів в історіі України і світу, читання ще раз підтвердили важливість розвитку української науки й визннання її на міжнародному рівні.

                                                                                                         Ріана Абдулаєва,
                                                                                                         студентка ІІ курсу спеціальності «Журналістика»