ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ: ЛЮДИНА, ГРОМАДЯНИН, УЧЕНИЙ!

NOVINI_9_0

13 березня 2018 року в Таврійському національному університеті ім. В.І. Вернадського відбулася лекція доктора історичних наук, головного наукового співробітника інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України Тетяни Анатоліївни Бевз. Нагодою зустрічі стала 155-та річниця з дня народження Володимира Івановича Вернадського.

Значну частину свого життя Тетяна Анатоліївна присвятила дослідженню біографії цього видатного вченого. Для неї Вернадський не просто людина, а справжній геній. “Так, як працював Володимир Іванович, ще ніхто не працював”, – говорить пані Тетяна.

Протягом лекції студентам презентували книгу “Володимир Вернадський: людина, громадянин, учений”, яку Тетяна Бевз видала у співавторстві з академіком НАН України, колишнім директором Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного – Костянтином Ситником. У цій книзі детально описано увесь життєвий шлях вченого. Цікавим фактом стало те, що найбільше своїх листів Володимир Іванович писав своїй дружині – Наталії Єгорівні Старицькій. Відомо, що на сьогоднішній день ці листи зібрані у п’ять томів.  За фахом вона була філологом, добре знала іноземні мови і згодом допомагала чоловіку у перекладі його праць, які видавалися за кордоном. Також в особистому фонді вченого збереглося кілька зошитів Старицької з конспектами наукових робіт з політекономії, історії та історії німецької літератури, які свідчать про широту і серйозність її інтересів. Для Вернадського Наталія Єгорівна була і другом, і порадником, і помічником, тому те, що вона пішла з життя, стало для нього трагедією. Було дуже важко пережити цю втрату.

Тетяна Анатоліївна прочитала студентам уривок з вірша Вернадського про Україну. Хоча йому і було дуже складно розмовляти українскою, він безмежно любив цю мову.

Невід’ємною частиною життя ученого стала робота в Таврійському національному університеті. Розпочинав він як викладач геохімії. Але отримавши посаду ректора, продовжив викладати. “ТНУ – це єдиний університет, де є автономія і свобода”, – казав Володимир Іванович.

Завдяки Тетяні Бевз кожен студент отримав  можливість особисто ознайомитися з книгою “Володимир Вернадський: людина, громадянин, учений”, адже тепер вона красується на полицях бібліотеки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського!