ОКУПОВАНИЙ КРИМ: 5 РОКІВ ОПОРУ

NOVINI_9_0

27 лютого студенти та викладачі Таврійського відвідали V Міжнародний форум «Окупований Крим: 5 років опору», який пройшов в Мистецькому Арсеналі.

 

На заході обговорювали національні та міжнародні інструменти боротьби за повернення Криму, а також правозахисний дискурс, мета якого привернення уваги до порушення прав людини на окупованому півострові.

 

З вітальним словом на форумі виступили Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

 

Форум складався з трьох панельних дискусій: внутрішня, міжнародна та правозахисна.

 

Під час першої панелі спікери обговорювали курс державної політики щодо деокупації Криму, виклики регіональної безпеки у Чорноморському регіоні та знищення аутентичної культурної спадщини на півострові. До обговорення внутрішньої ситуації запросили міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб Вадима Черниша; першого заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея; міністра культури України Євгена Нищука; заступника міністра юстиції України з питань євроінтеграції Сергія Петухова; голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова; директора Національного інституту стратегічних досліджень Ростислава Павленка; прокурора АРК Гюндуза Мамедова та заступника міністра закордонних справ України Василя Бондаря.

 

На другій панельній дискусії увагу було сконцентровано на механізмах створення міжнародної платформи деокупації півострова, посилення санкцій або іншим можливим шляхам тиску на державу-агресора. Спікерами були депутат Европарламенту Ребекка Гармс; голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков; голова комітету у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Ріхардс Колс; член Сейму Литовської Республіки Емануеліс Зінгеріс; Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні Ягмар Ахмет Гюльдере.

 

Третя панель, якою керував Голова ГО «Громадське радіо» Андрій Куликов, була присвячена політв’язням, інструментам забезпечення безпеки діяльності правозахисників, обговоренню протидії незаконному переміщенню кримчан до материкової Росії та захисту прав корінних народів Криму. Спікерами були запрошені заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз; член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв; юрист, координатор освітніх програм для юристів УГСПЛ Дар’я Свиридова; кримський адвокат Еміль Курбедінов; співзасновниця «Крим. SOS» та адвокат Микола Полозов.

Олександра Погребняк