ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КРУГЛИЙ СТІЛ НА ТЕМУ «ВІДОМА Й МАЛОВІДОМА ДОКІЯ ГУМЕННА: ДОЛЯ ПИСЬМЕННИЦІ НА ТЛІ ЕПОХИ»

21 березня 2024 року в Таврійському національному університеті імені В.І. Вернадського за підтримки ректора університету Бортняка В.А. відбувся Всеукраїнський науково-практичний круглий стіл на тему «Відома й маловідома Докія Гуменна: доля письменниці на тлі епохи» до 120-річчя народження письменниці, який було проведено за ініціативою кафедри слов’янської та романо-германської філології ННІ філології та журналістики (координатор – к.філол.н., доцент Коломієць О.В.) і Громадської організації «Слово Жінки» (голова Земко Г.В.) спільно із Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка, відділом зарубіжної україністики Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, Національним музеєм літератури України, Науково-дослідним інститутом українознавства МОН України.


Із привітальним словом до всіх учасників заходу звернувся проректор із наукової роботи Бессараб О.В. Відкрив роботу круглого столу виступ Філіпчука Г.Г., доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена Національної академії педагогічних наук України, народного депутата Верховної Ради України II, III та VI скликань. Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, народний депутат Верховної Ради України, поет Мовчан П.П. звернув увагу
на багатогранну діяльність письменниці, поділився враженнями про особисті зустрічі з Докією Гуменною на початку 1990-х років, у період становлення української незалежності. На ролі та значенні творчості письменниці для української культури наголосив відомий український політик, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ, III, IV та VI скликань Заєць І.О.


Привернули увагу учасників зібрання доповідь про «Історію української мови: від Трипілля до сучасності» к. і. н., старшого наукового співробітника відділу культурології НДІ українознавства Трачука О.В. та виступ про «Щоденники Докії Гуменної у фондовій колекції НМЛУ» завідувача сектора науково-експозиційного відділу Національного музею літератури України Круківської О. Л. Дослідження в.о. завідувача кафедри східних мов Емірамзаєвої А.С. «Шефіка Гаспринська – одна з ініціаторок жіночого руху ХІХ – ХХ ст.» актуалізувало одне з центральних питань творчості Докії Гуменної про роль та значення жінки в історії й сучасності України.

 

У зв’язку з безпековою ситуацією та воєнним станом у країні захід відбувався у змішаному форматі. Тому до роботи круглого столу дистанційно долучилися студенти, науковці та науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, провідних наукових установ України: Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України («Д. Гуменна та М. Галич: мистецький діалог про жіноче питання», д. філол. н., завідувач відділу зарубіжної україністики Лущій С.І.), Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди (к. філол. н., професор, завідувач кафедри українознавства Голобородько К.Ю., к. іст. н., доцент кафедри всесвітньої історії Місостов Т.Ю.), Національного університету біоресурсів і природокористування України (старший викладач кафедри англійської мови Коваленко С.В.), Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії (к. філол. н., доцент кафедри української мови і літератури Швець  Т.В.).


Зацікавили учасників круглого столу виступи представників громад м. Жашкова і с. Ставище, земляків Докії Гуменної (ставищанки та представниці ініціативної групи, яка популяризує творчість письменниці Вишенської Алли, відеозапис виступу директора Жашківського історичного музею Тютюнника О.Й.).
Студенти магістратури кафедри слов’янської та романо-германської філології (к. філол. н., завідувач кафедри Шарагіна О.В.) Панченко Анастасія й Михайловська Катерина представили роботи інноваційного проєкту «Буктрейлери за книгами Докії Гуменної (до120-річчя письменниці)».


У межах проведення профорієнтаційної роботи та з метою популяризації творчості письменниці до участі в заході було залучено учнів 11-х класів Вишнівського академічного ліцею «Основа» (учитель історії Свінціцька Л.Ф.). Виступи всіх учасників з особливою увагою і зацікавленням слухала почесна гостя круглого столу, представниця родини письменниці, Безносюк Галина, яка приїхала на зустріч із студентами, викладачами та гостями до Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського.


Єднання шанувальників слова Докії Гуменної окреслило нові обрії творчої співпраці однодумців. Адже сьогодні осмислення творчої спадщини письменниці – це шлях пошуків і віднайдення коренів праісторичного минулого, відкриття самобутності українського народу, самоусвідомлення своєї національної ідентичності, значення українства для історії та ролі в майбутньому розвитку людства.