ВИКЛАДАЧІ ТА СТУДЕНТИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ, ПРИСВЯЧЕНІЙ П’ЯТІЙ РІЧНИЦІ ОКУПАЦІЇ КРИМУ

NOVINI_9_0

16 січня 2019 року в Києві відбулася конференція  «П’ять років окупації Криму: прогнози, реальність, виклики», організаторами якої  стали Меджліс кримськотатарського народу, Східноєвропейський Інститут Розвитку (East European Development Institute). Захід було проведено за  сприяння Bureau de Helling (Нідерланди).

Конференція зібрала політиків, учених, журналістів, правозахисників, для яких проблеми сучасного Криму є об’єктом професійної уваги. Серед них були також професори, викладачі та студенти Інституту слов’янської філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського.

Учасники конференції обговорювали наслідки російської окупації Кримського півострову у міжнародно-правових, безпекових, політичних, медійних, культурних і освітніх аспектах. У центрі уваги трьох панельних дискусій були проблеми Криму як мілітаризованої база держави-агресора та інформаційної «сірої зони»; регіону без прав та законів; території, де знищується культурна ідентичність народів.

У першій панельній дискусії  «Мілітаризація півострова Крим та перспективи його деокупації»  взяли участь народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров,  радник міністра  інформаційної політики України Юлія Каздобіна, експерт ГО «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко, голова Партії Зелених України   Віталій Кононов.  Модерувала панельну дискусію доцент кафедри слов’янської філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського Гаяна Юксель.

У другий панельний дискусії «Крим як територія беззаконня: правові наслідки окупації півострова» спікери говорили про сучасний стан щодо захисту прав людини на півострові, зокрема зупинилися на останніх випадках зухвалого порушення російською владою у Криму норм, закріплених міжнародними правовими актами, передусім Всесвітньою декларацією прав людини. Особливу увагу гості конференції приділили виступу дружини кримськотатарського політв’язня Едема Бекірова  – Гульнар Бекірової, яка розповіла про тиск на важкохворого чоловіка у в’язниці Сімферополю.

Серед спікерів також стали заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, правозахисник, юрист УГСПЛ Дар’я Свірідова, голова ГО «Медійна ініціатива з прав людини» Марія Томак.  Модерував захід журналіст Юрій Луканов.

Третя панель дискусії  «Збереження унікальної культурної спадщини Криму та питання освіти в умовах окупації» була присвячена питанням культури та освіти. У ній ректор ТНУ ім. В.І. Вернадського Володимир Казарін зазначив, що питання освіти, надання можливості для навчання на материковій Україні молоді з Криму, проблема збереження та відновлення діяльності кримських вищих навчальних закладів після окупації залишаються важливими. На думку спікера, головними ініціаторами в цьому процесі є самі кримчани, яким необхідно бути  активнішими та наполегливішими на шляху збереження кримської культурної та інтелектуальної спадщини.

Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Евеліна Кравченко, експерт з культурної спадщини кримськотатарського  народу Ельміра Аблялімова, голова Благодійного фонду «Фонд Крим» Різа Шевкієв, кандидат історичних наук археолог Аліє Ібрагімова надали інформацію щодо збереження культурної спадщині на півострові.  З моменту окупації з Криму державою-окупантом було вивезено понад мільйон артефактів, а такий  історичний об’єкт, як Бахчисарайський палац Хан-сарай, перлина культури та історії кримськотатарського народу,  зараз під загрозою. Модератором третьої панелі стала голова Східноєвропейського Інституту Розвитку Мрідула Гош.

Звичайно, що однією конференцією неможливе охоплення всіх аспектів питання тимчасової окупації Криму. Кожний з напрямків конференції  є темою для окремих заходів та обговорень. Найголовніше, що ця конференція стала однією з перших у низці заходів, які відбудуться в Україні найближчим часом.