10 РІЧНИЦЯ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ

Сьогодні ми вшановуємо дві знакові для українців події – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013-го – події, які змінили обличчя нашої країни та виткали нові сторінки  нашої  державотворчої  історії . Спогади про ті дні наповнені реальним змістом,  героїзмом, згуртованістю,  бажанням жити в справедливому суспільстві.

20 листопада 2023 року в Інституті філології та журналістики Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського з нагоди 10-ї річниці Революції Гідності відбулася особлива зустріч – презентація  з письменницею, активною учасницею Євромайдану, авторкою назви крилатого символу «Небесна сотня» Тетяною Домашенко. Її твір “Небесна сотня воїнів Майдану” став не лише власним вираженням поетичної душі, а й символом вшанування  пам’яті, символом великого почуття любові до України, рідного краю. Тетяна Домашенко — поетеса, громадсько-політична діячка,  саме ця жінка, провела багато часу на Майдані Незалежності у трагічні дні лютого 2014-го, пропустивши всю біль втрат через своє серце,  своїми віршами зафіксувала пережиті емоції, біль і героїзм тих, хто став героями на Майдані, тих, кого знала особисто. На початку зустрічі з читачами доцент кафедри слов’янської філології та журналістики Олена Коломієць представила почесну гостю університету численній аудиторії, яка зібралася на презентацію нової книги  “Я – Україна” улюбленої письменниці. Назву збірки “Я – Україна” авторка взяла з вірша “Молитва України”, що був написаний у перший рік Незалежності, а пізніше покладений на музику українським композитором Петром Деряжним з Австралії. Зустріч відбулася у змішаному форматі, аби усі бажаючі мали можливість стати учасниками  та бути присутніми. До заходу через онлайн – зв’язок доєдналися: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут філології – Ткаченко Анатолій Олександрович, доктор філології, професор кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості. Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди Український мовно-літературний факультет імені Г.Ф. Квітки-Основ’яненка  декан, д.філол.н., професор – Костянтин Юрійович Голобородько та Факультет історії і права, доцент кафедри всесвітньої історії, к. іст. н. Місостов Тамраз Юрійович. Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, Чернишова Таїсія Олексіївна, доцент кафедри філософії ХНУПС, к.філол.н., доц., Рубльова Раїса Іванівна, старший викладач кафедри філософії ХНУПС,  студентки Фоменко Дар’я і Сердюк Марія підготували вірші Тетяни Домашенко. Донецький національний університет імені Василя Стуса Факультет філології, психології та іноземних мов – Білецька Олена Всеволодівна, к.філол.н., доцент. Тернопільський національний університет імені В. Гнатюка, факультет філології і журналістики, кафедра української та зарубіжної літератур і методик їх навчання, к.філол.н., доц. Ткачук Олександр Миколайович. Університет Григорія Сковороди в Переяславі.

Прозвучав Державний Гімн України, учасники піднялися,  і  почали разом його співати, урочистий момент, ми всі, українці, немов єдиний організм,  серця всіх присутніх об’єдналися в патріотичному відчутті.

Також всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять українських Героїв, які віддали свої життя за вільну та незалежну Україну.

Із вітальним словом на заході виступила директорка Навчально-наукового інституту філології та журналістики ТНУ імені В.І. Вернадського  кандидат філологічних наук,  доцент  – Наталія Кущ. У своєму виступі вона відзначила  про  важливість збереження фактів історії та вшанування тих, хто боровся за свободу та наголосила, що кожен учасник цього заходу є частиною великої родини, яка покликана нести спадок героїв минулого.

Зустріч перевершила всі очікування завдяки надзвичайно насиченій програмі, яка об’єднала в собі талант студентів, мистецтво відеофільмів та висвітлення важливих питань історії Майдану, патріотизму та мови. Вірші студентів, що лунали, були своєрідним відображенням молодіжного погляду на події минулого та сучасності.  “Небесні Сотники” – Скоробогата Марія,

 “Жнива свободи” – Корчемна Ангеліна, “Голос волі” – Теніна Олександра,

“Небесна сотня воїнів майдану” – Софія Сокол-Черніловська,  “Нічого я не боюся” – Шолудько Вікторія.  Автору було висловлено безліч слів вдячності та захоплення від гостей, які визнали і відзначили її  неперевершений талант і творчий внесок

Тетяна Домашенко спілкувалася з присутніми, розповідала про себе, про свою творчість, про плани на майбутнє, читала власні вірші, поділилася своїми враженнями, згадала тих, кого втратила, і висловила глибоку вдячність усім, хто віддав своє життя за ідеали гідності та свободи. а також відповідала на запитання слухачів і гостей.

Кожне слово поетеси було не лише висловом власного досвіду, але й ключем до внутрішнього світу, де спліталися почуття, думки та переживання. Вражає, як автор зуміла втілити свою глибоку пристрасність до подій на Майдані у кожному рядку. Це не просто розповідь, а справжня посвята   героям та історії! Тетяна Домашенко, як ніхто інший, вміє виразно висловити біль, який пройшов через кожне українське серце в ті дні та нікого не залишає байдужою її поезія.   Ця зустріч не лише нагадала нам про трагічні події минулого, але й залишила в серцях усіх присутніх палке бажання продовжувати пам’ять та покликання тих, хто не повернувся. Спогади про тих, хто віддали своє життя на Майдані, залишаються в наших серцях як червоні квіти пам’яті, нагадуючи про їхню велич, героїзм та невмирущий дух. Нехай ця пам’ять завжди буде сяяти як символ волі та незалежності України!

 

Щиро дякуємо Автору за цю зустріч і за отримані враження! Дякуємо ЗСУ, нашим незламним воїнам за можливість жити, творити, працювати, навчати і навчатися.  Будемо жити і переможемо разом!